Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hadizoológia: a hadtechnika és evolúció versenyfutása. - Milyen szerepet játszottak az állatok az emberiség háborúiban?


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Magyar Természettudományi Múzeum

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. (Semsey Andor Előadóterem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
19:00-19:40
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.


Einsteinnek tulajdonítják a mondást, miszerint „Nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen eszközökkel fogják vívni, de a negyediket kövekkel és botokkal.” És ha lesz emberiség, akkor lesz élővilág is, és az állatvilág seregeit akkor is bevetik majd a „hightech” vagy kőkori csatatereken, épp úgy, mint korábban évezredeken át.

Vajon mi a közös Nagy Sándor gaugamélai csatájában, Napóleon orosz hadjáratában, vagy a vietnami háborúban, és valójában szinte az emberiség összes háborújában? Részben az, hogy itt nem csak nemzetek és népek, de különböző fajok is egymásnak feszülnek. Bár talán kevéssé ismert, az ember oldalán két-, négy-, sőt hatlábú katonák seregei is a történelem vágóhídjára masíroztak. A perzsák óriási reményeket fűztek harci elefántjaik bevetéséhez, de vereséget szenvedtek. Napóleont nemcsak tél tábornok, de a seregét a legyengült katonákon hemzsegő bolhák által terjesztett tífusz is tizedelte. És bár a kommunista és imperialista világhatalom erőpróbája elsősorban nem erről híresült el, hadi delfineket már az 1960-as években bevetettek aknakeresésre a Tonkini-öbölben. Az amerikai hadsereg a Közel- és Távol-keleti hadszíntereken a flotta hajóit a mai napig védi ezekkel a briliáns elméjű ultrahangos felderítőberendezéssel felszerelt tengeri emlősökkel.

A vizek és szárazföldek mellett persze az égbolt is az állati harcosok bevetési területe, az ősi darázsfészek hajigálástól a postagalamb csatákon át egészen a legmodernebb drónok ellen bevetett szirti sasokig ível az égi állati csatarend!


Főszereplő(k):

  • Dr. Fuisz Tibor IstvánVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: