Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hatékony "rezsicsökkentés", avagy "Brutális választék, durván jó árak"


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Pécsi Tudományegyetem

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. (PTE TTK (Ifjúság útja 6.) - C épület V. emelet 1. előadó) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-17:45
A program nem regisztrációköteles.


Középiskolai fizika példák Magyarország energetikájából.
Hatékony „rezsicsökkentés”, avagy „Brutális választék, durván jó árak”

Az előadás elemi számolási módszerekkel mutat be tizenkét energetikai témakört, amelyek döntően meghatározhatják egy ország jövőbeli energetikáját, amely módszerekkel kis és nagy közösségekben jelentősen le lehet válni, „le lehet szokni” a fosszilis energiaforrásokról úgy a fűtést, mint az elektromos energia előállítását tekintve. A témák tárgyalása úgy történik, mint amit iskolában egy „fizika példa” során megszoktunk: megadjuk az adatokat és meghatározzuk a kiszámolandó mennyiségeket.

A műszaki példák (ezekből, lehetőségekből „brutális” választék van”) adatai országos nagyságú feladatokat fogalmaznak meg, amelyek során a fizikai, energetikai mennyiségek mellett azok Európában szokásos költségeire is kitérnek. Ezek alapján látható, hogy az új technológiák beruházásai a fűtés, elektromos energia előállítás és a világítás terén nagyon komoly, akár 40-60 %-os megtakarításokat eredményeznek (tehát „durva jó árakkal” számolhatunk). Lehet, hogy ez lenne az igazi „rezsicsökkentés”

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Német BélaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: