Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Mindent a szemnek? KísérleTEzz!


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Sárospataki Comenius Campus

Cím: 3950 Sárospatak, Eötvös út 7-9. (Földszint, Nagyelőadó) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

14:15-15:15
A program nem regisztrációköteles.


A tervezett program célja a természettudományok népszerűsítése, a természettudományokkal foglalkozó kutatók életébe való betekintés kísérleteken keresztül. A kísérletek az élettelen természet jelenségeit célozzák meg fizikai és kémiai kölcsönhatások segítségével. A kísérletek között találhatóak az általános iskola alsó, felső, illetve a középiskolai tagozat tananyagához köthetőek (különösen kiemelve a környezeti elemeket, illetve kellő figyelmet fordítva a környezet fenntarthatóságával kapcsolatos kérdésekre, jelenségekre), melyek látványosságuk miatt minden érdeklődőnek maradandó élményt nyújtanak a legkisebbtől a legnagyobb résztvevőig. A felhasznált anyagok egy része a mindennapok háztartásában is előfordul, ezek a kísérletek reprodukálhatóak otthoni körülmények között, természetesen szülői felügyelettel, ami nem csak a természettudományos ismeretek mélyebb megértését, elsajátítását eredményezheti, de a gyerek-szülő kapcsolatot is erősíti a közös élmények, rácsodálkozások segítségével. A kísérletek másik része speciális kísérleti eszközöket igényel, ezek nem minden iskolában találhatóak meg, így az első rácsodálkozás élménye is motiválhatja a tanulókat, résztvevőket a további érdeklődésre a kutatások, a kutatói tevékenység, pálya iránt, illetve a természettudományos tantárgyakra történő fokozottabb odafigyelésre. A kísérletek részben interaktívak, vagyis a közönség köreiből kikerülő személyek segítségével történik elvégzésük, ami közvetlenebbé teszi az előadást. 


Főszereplő(k):

  • Dr. Nagy GyörgyVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: