Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A vaskori Duna elveszett kincsei avagy szabadulás a kutatók markából


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Matrica Múzeum és Régészeti Park

Cím: 2440 Százhalombatta, Gesztenyés u. 1-3. (múzeum) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.


Az időszámításunk előtti első évezredben emelte sírhalmait névtelen uralkodóinak egy mára elfeledett nép. Saját kutatásai mellett a „Matrica” Múzeum az Európai Unió Vaskori Duna Projectjének (Interreg, Iron Age Danube) nemzetközi partnereként kutatja és mutatja be ennek a letűnt kornak a világát. A leleteket és a szakemberek munkáját nem csupán előadásokkal ismertetjük ezen a programon. Egy "szabadulós” társasjátékban gyűjthetünk tudást, tudásért babot/csontot, babért/csontért házat, házért ajándékot. Furcsa kutatók rejtőznek a múzeum félreeső sarkaiban! Rabul ejtik a látogatókat, akik csak bizonyos feladatok teljesítése után szabadulhatnak. Egy társasjáték állomásait járhatják végig az arra vállalkozók, tetszőleges sorrendben. Az állomások például a következők: régészeti ásatás, régészeti kutatás a föld bolygatása nélkül, talajok a felszín alatt, embercsontok titkai, jelentős vaskori régészeti lelőhelyek Európában, vaskori ízek felfedezése, mit látunk a kezükkel. És mindezt hogyan? Savasan-lúgosan, buborékolva pezsgősen, vékonycsiszolaton átnézve, leleteket egyeztetve, specialistákat keresve….


Főszereplő(k):

  • T. Németh Gabriella
  • Dr. Kovács Gabriella
  • Tóth Zsuzsanna
  • Lőrinczy MárkVissza az előző oldalra
Keresés:  
Vaskori halomsír

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: