Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Okos épületek és városok tervezése 4 dimenzióban!


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Pécsi Tudományegyetem

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 20. (PTE Szentágothai János Kutatóközpont Bachman Zoltán előadó) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.
19:00-20:00
A program nem regisztrációköteles.


Forradalmi áttörést élünk meg napjainkban az épületek és települések tervezése színterén… Míg az eddigi funkció, geometria és forma tervezése az építészetben 3 dimenzióban történt (tértervezés), addig mára kutatócsoportunk az idő faktort, mint 4. dimenziót becsatolta az építészeti tervezésbe. Épület szimulációk segítségével, a változó időjárást figyelembe véve, előre tudjuk jelezni, hogy egy tervezett épület 1 év használata alatt a belső és külső terekben hogyan alakulnak a hőkomfort- és fényviszonyok, illetve a légállapotok. Azt is látjuk, hogy mekkora ez ehhez szükséges épület energiaigénye, illetve fogyasztása, mennyibe kerül az üzemeltetés, és ez mekkora mértékben terheli környezetünket szén-dioxid kibocsátásával. A láthatatlan légáramlatokat is szimulációk alkalmazásával modellezzük, az optimális szellőzés és hűtés céljából. Olyan szoftverekkel, melyekkel a repülőket és a forma 1-es sportkocsikat fejlesztik, mi olyan programokkal fejlesztjük a jövő okos épületeinek és városainak új generációját. Az előadásban a 4 dimenziós tervezés technika mellett a kapott eredményeket, a kifejlesztett prototípus épületeket, projekteket is bemutatjuk.


Főszereplő(k):

  • Prof. Dr. Kistelegdi IstvánVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: