Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Kutatók Éjszakája Túra a Szent Anna tóhoz


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. (A épület, Főbejárat) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
22:00-01:00
Szabad helyek száma: 8
A jelentkezés lezárult.


Útvonal: Gyöngyös (Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus, Főbejárat) – Cseplye-tető – Sár-hegy – Szent Anna-kápolna – Pipis-hegyi reptér – Mátrafüred – Gyöngyös

A túra hossza: 12 km

A túra időtartama: 3 óra

Közvetlenül Gyöngyös felett tornyosul a szép formájú, kopár tetejű Sár-hegy (500 m), melynek lábára szőlők kúsznak fel, tetejéről pedig páratlan kilátás nyílik minden irányban. A Rákóczi turistaút sárga jelzéseit követve hódítjuk meg a magányosan álló hegyet, majd az Abasár felőli oldalán álló bájos Szent Anna-kápolnát érintve ereszkedünk le Mátrafüredre. A természetvédelmi területté nyilvánított Sár-hegy ötven védett növény és közel száz védett állatfaj otthona. A hegyen változatos erdők, pusztafüves lejtők, cserjések, különleges gyeptársulások, sziklai és mocsári életközösségek váltják egymást.

Szerencsés esetben észlelhetjük kisemlősök (egér- és cickány fajok), macskabagoly, vaddisznó, szarvas életjeleit. A túra alatt szó lesz a baglyok különleges, un. térhallásáról, melynek segítségével éjszaka is biztosan ejtik el zsákmányukat, a vaddisznók intelligenciájáról, viselkedésformáiról, melynek köszönhetően elképesztő sikerrel hódítják meg, népesítik be a legváltozatosabb élőhelyeket, továbbá a gímszarvasok nászáról, hiszen zajlik párzásuk  - éppen a bőgési időszakban járunk.

Szükséges felszerelések: kisebb hátizsák, hideg élelem, energia pótlók, kellő folyadék, zseblámpa, esőkabát, a terep nem könnyű, ezért nagyon fontos a kényelmes és erős cipő (bakancs).

Gyülekező: "A" épület, Főbejárat

Kérjük a programra jelentkezőket, hogy AMENNYIBEN MÉGSEM TUDNAK JÖNNI, SZÍVESKEDJENEK TÖRÖLNI JELENTKEZÉSÜKET az oldalról, vagy jelezzék a 30/207-4900-as telefonszámon, esélyt adva ezzel a többi érdeklődőnek a részvételre. Köszönjük!

A PROGRAM ROSSZ IDŐ ESETÉN ELMARAD!


Főszereplő(k):

  • Dr. Bujdosó Zoltán
  • Dr. Koncz Gábor
  • Dr. Tóth László
  • Kovácsné Burunkai E. PatríciaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Kutatók Éjszakája Túra

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: