Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Fogpiszkáló-történelem és bölcsészettudomány


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6722 Szeged, Petőfi S. sgt. 30-34 (SZTE Bölcsészettudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék, Petőfi épület, IV. emelet, 8-as tanterem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:30-18:00
A program nem regisztrációköteles.


Állítólag már a homo erectus is használt, 800 ezer éve, fogpiszkálót. Azóta készülhetett akármilyen anyagból (ezüst, arany, elefántcsont, fa, libatoll, műanyag) kerülhetett akármilyen tartóba (fém, porcelán, üveg, alpakka, műanyag, ezüst) vagy szellemes (szabadalmazott) adagolóba, mögötte ott lüktetett a gazdaság, a technológia, a kézműves mesterségek és a szépművészet sok-sok izgalma. Miért van legtöbbször madár a bólogató adagolókon? Hogyan és miért váltotta fel az esztergált fa a lúdtollat? Mitől különlegesek az art nouveau fogpiszkálótartók? Mi köze egymáshoz Lefton Zoltán Györgynek és Reinhold Schlegelmilchnek? Mennyiért kelt el Oscar Wilde úti fogpiszkálókészlete? Hogy került elő a tenger alól Rodrigo de Rebolledo kapitány kard formájú arany fogpiszkálótartója? Hogyan okozta egy fogpiszkáló a világhírű író, Sherwood Anderson halálát? Miért halt meg a nagykanizsai Hajós Soma doktor, a Legnagyobb Magyar Fogpiszkálóbaleset túlélője? Van-e még a magyarban kifejezés a fogvájón kívül a fogpiszkálóra? A lehetséges témák töredéke kerül csak elő e szokatlan és előzmény nélküli újhistorikus kalandozás során a fogpiszkálók és  fogpiszkálótartók kultúrtörténetében – melynek során felvonulnak a Múlt relikviái: gyönyörű fogpiszkálótartók, száz évnél is idősebb fogpiszkálók, szabadalmak, régi fogpiszkálófotók és szakkönyvek. Mindenki fertőzötten távozik.  


Főszereplő(k):

  • Z. Karvalics LászlóVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: