Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Demográfiai tél: okok és megoldási lehetősége


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6722 Szeged, Petőfi S. sgt. 30-34 (SZTE Bölcsészettudományi Kar Filozófia Tanszék, Petőfi épület, 4. emelet 9-es terem ) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

20:00-20:45
A program nem regisztrációköteles.


A bevezető előadás és az azt követő beszélgetés a következő témákat érinti: jelenleg egyidejűleg nő az emberiség létszáma és csökken a termékenységi arányszáma. Az 50-es években a nőknek statisztikai átlagban majdnem 5 gyereke született jelenleg 2,5. Ráadásul jelentős regionális különbségek vannak a világban. Afrikában 4,7, míg Európában és Kelet-Ázsiában: 1,6 gyerek jut egy személyre.

A „demográfiai tél” fogalma arra a folyamatra utal, amikor a fenntartható népességet biztosító 2,1 gyerek/nő arányszámhoz képest túl kevés gyerek születik, s ennek következtében a népesség öregszik, illetve migrációs hatások nélkül fogy. A Kelet-Európában különösen rossz a demográfiai helyzet, mert itt az alacsony születési szám magas halálozással és kivándorlással párosul. Magyarországon az elmúlt negyven év alatt a lakosság létszáma egymillióval csökkent és eredményes beavatkozás hiányában a népességcsökkenés folyamata fel fog gyorsulni.

Itt érdemes felvetni azt a politikafilozófiai kérdést, hogy mit lehet tenni akkor, ha nem működik a demográfiai láthatatlan kéz. Azaz ha egy közösség tagjai a fenntarthatónak és ezért ideálisnak tekinthető gyermekszámnál lényegesen kevesebbet vállalnak.

A beszélgetés foglalkozik a demográfiai tél okaival, a sikeres (angolszász országok, skandináv országok) és sikertelen (Dél-Európai és Kelet-Európai) válaszokkal.

A termékenységi arányszám növelésével kapcsolatban többféle „politika” létezik: vannak, akik az értékek és vannak, akik érdekviszonyok megváltoztatására teszik a hangsúlyt. Végül az előadás áttekint néhány pronatalista javaslatot, úgy mint a Demény féle szavazás, a nyugdíj és a gyermekvállalás összekapcsolása, a személyi adó 10%-nak a felajánlása a szülőknek, illetve a főállású szülőség intézménye. 


Főszereplő(k):

  • Tóth I. JánosVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: