Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Idegsebészet és hétköznapi misztika


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 6-8. (Fizikai Intézet F29-es nagyelőadó) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

22:45-23:45
A program nem regisztrációköteles.


Minden klinikus egyénileg és szervezeti szinten 3 fő irányban motivált, betegellátás, oktatás, tudományos munka. Van egy közös pontja ennek , a három iránynak egy mondat: „holtak tanítják az élőket”. Mit jelent ez a manuális szakmákban, különösen az olyan mikrosebészeti szakmákban, amelyek valljuk be, élőkön, asszisztensi oldalról nem megtanulhatók, mivel a mikro ér és idegi strukturák intraoperatív károsodása nem korrigálható, ahogy ez a makrostrukturáknál, legyen az egy műtét közbeni nagyér,bélsérülés ,de még egy hibásan fellvart coronariabypass  esetén is, elvégezhető. Van ídő és lehetőség rá, az keringésbő kizárásnak elviselése, akár órában is mérhető.

A friss elhunytakon való gyakorlás régi keletű, már több ezer éves múltra tekint vissza. Több ezer szakcikk jelzi a fontosságát, szerte a világon tanfolyamok vannak, az egyetemi klinikák általában rendelkeznek anatomiai laborral, melyekben megoldhatók az időnkénti gyakorlatok. A tapasztalat az, hogy a a regionális centrumok ezreiben,százezreiben, ahol nem folyik egyetemi anatomiai oktatás vagy kórbonctan és igazságügyi oktatás ez a lehetőség nem adott. Tekintettel arra, hogy a fejlett világban jelentősen háttérbe szorult a kórboncolás, a reguláris boncolások száma lecsökkent, így ezen belül sem végezhetők el ezek az „edzések” ami pedig a sportban nélkülözheteten. A mikrosebészet és az endoszkópos sebészet  magas szinten való művelése virtuozitást igényel, nem sajátítható el asszisztálással, ahol csak többnyire nézi az ember, hogy mit csinál a „mester”.
Az oktatási célból való boncolás elrendelése több fejlett országban lehetséges, a hozzátartozó beleegyezése nélkül, ahogy a szervdonáció is , a megállapított agyhalál esetén. Tehát adva van az óriási lehetőség, mely hatalmas fejlődést hozhat a mikrosebészeti tudományokban, az élőkön való gyakorlás helyett, amit a „learning curve” PC szava fed le, de valójában emberi tragédiák súlyos szövődmények állnak mögötte. Hangsúlyozni kell, ezek nem orvosi műhibák, hanem „szövődmények” aminek a lehetőségét a műtéti beleegyezéskor a beteg tudomásul vesz és aláír az operáló orvossal együtt. Tehát napi training edzés kellene, ahogy egy , teniszezőnél, műugrónál vagy egy focistánál, de sorolhatnák a zenei előadóművészek virtuózait világszerte e híres zongoristákat hegedűművészeteket. Ez a nyilvánvalóan kézenfekvő dolog, miért nem lett napi gyakorlat világszerte? A napi edzés amire a sportolók vagy művészek képesek, mi orvosok miért nem vagyunk képesek? Nem a versenyen vagy előadáson gyakorolnak, az új ötleteiket, amik győzelemre sikerre viszik őket nem élesben próbálják ki. Gondoljunk csak a magasugró Fosbury-re.
nem versenyen gondolt egyet aztán „háttal”  ugrott. Hosszú mindennapos gyakorlás volt a lényeg. Van egy nagy különbség a sportoló és zeneművész valamint a napi boncműtétet végző gyakorló mikrosebész között. Itt a halott testektől kell tanulnunk. Mindennapos együttlét a halottakkal óriási lelki megterhelés. A Hospice szolgálathoz hasonlítanám. Itt is mindig az elmúlással a halállal nézünk szembe. És ezt nehéz elviselni. Ideig, óráig, napokig, hetekig bírja az ember esetleg 1 évig is , de, hogy minden nap az életem végéig amíg operálok, ez elképzelhetetlen. Sokkal könnyebb, elhinni magamról, ahogy csökkennek a szövődmény számai, hogy már majdnem tökéletes vagyok, a többi meg belefér a pakliba.
A zsidóság könyvében van egy mondat „aki egy embert megment az a világot menti meg”
Ennek a fordítottja is igaz. Soha nem fogadható el az a szövődmény vagy halál ami ellen bármit megtehettünk volna” prof Papp L. Aki egy embert nem tud megmenteni, de megmenthette volna az egy kicsit a világot nem menti meg. A másik fontos része, hogy ez a lehetőség rengeteg olyan tehetséget, hozhat a felszínre, ami eddig nem valósulhatott meg , mert a személyi szupercentralizáció ezt nem engedte, jogosan, hiszen aki sokat csinálta élőben „biztos” az a legjobb. A napi friss kadaver gyakorlat a valódi talentumokat is a felszínre hozza, ami eddig mesterségesen háttérbe szorult. A tudás többé nem válhat önző hatalommá, hanem igazi irgalmas alázattá alakul át.
A lelki nyomás elviseléséhez a keresztény tanítás a „test feltámadásáról” biztos bázist ad. De a vallások tanításai a lélek hallhatatlanságáról is segítik ezt. Miközben tanulunk a halott felebarátainkon, megköszönve neki ezt, megtapasztaljuk, hogy valóságosan megszeretjük őket, mindenféle ellenérzés nélkül. Valódi növekedés jön ebből a gyakorlati oktatás és tudományok terén és a legfontosabb, a napi betegellátás színvonala rendkívül megnő. 14 éve kezdtem heti 2-3 alakalommal 5 éve minden nap folytatom napi 1-1,5 órát ezt a gyakorlatot a legnehezebb műtéti helyzetetek modellezve, mesterségesen szövődmény okozva, majd az ellátva (mikroérvarratok)
az agy mélyén és a koponyabázis külső belső oldalán. A komplex ér és daganatos betegségek területén, az időskori vagy gyenge általános állapotú betegeknél, ahol igenis nagyon számít a gyorsaság, vagy éppen a rendkívül nehéz afrikai missziós idegsebészeti tapasztalatok mutatják azt az óriási hasznot, amit a napi friss kadaver gyakorlatok hoznak. Változás kell!!! Képesek vagyunk rá!

Csókay András professzor 2007-es előadásának felvétele.

 


Főszereplő(k):

  • Csókay AndrásVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: