Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
1917-ről 1917-ből… – Kortárs képes krónika a korszellemről


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8 (ELTE BTK, Főépület, II. emelet, 237-238. terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:00-19:30
A program nem regisztrációköteles.


Az előadás 1917-es oroszországi szatirikus hetilapok színes címlap illusztrációiból ad ízelítőt. Az Új Szatirikon, a Korbács, a Lukomorje, az Oroszország napja, a Vesztőhely és a Riogató című élclapok cím- és hátoldalai először és utoljára 1917-ben lettek publikálva, így korunk nyilvánossága elé most kerülnek először, a Ruszisztikai Központban. A kiválasztott lapszámok egyik különlegessége abban rejlik, hogy olyan időszakban jelentek meg (1917. február és december között), amikor néhány hónapig nem volt cenzúra, vagyis az újságok szabadon közölhették, amit akartak. A mai néző számára felületes ismeretek esetén is élvezetesek a grafikák, hiszen a formai igényesség önmagában is sokat jelent. Azonban minél többet tudunk a korszakról, annál viccesebb, izgalmasabb, érdekesebb, sőt időnként egyenesen meglepő vagy meghökkentő képet kapunk 1917 közhangulatáról. Jó szórakozást kívánunk hozzá!


Főszereplő(k):

  • Dr. Gyímesi ZsuzsannaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: