Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Fizika - a józan ész határán belül és túl


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Neumann János Egyetem

Cím: 6000 Kecskemét, Homokszem u. 3. - GAMF Kar Izsáki út 10. (Tudósház a Homokbányán) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.


A fizika tudománya a szisztematikus tapasztalatszerzésre (mérésre, kísérletezésre) építve konstruktív gondolati úton jut el a természeti törvények megfogalmazásához, melyek segítségével a jelenségeket megérthetjük. A klasszikus fizika magyarázatai konzisztensek a „józan paraszti” ész gondolati útjaival. Az előadás első felében példákként olyan jelenségeket tárgyalunk, mint: miért fáznak jobban a gyerekek, mint a felnőttek, viszont miért böki kevésbé a talpukat a kavics; mit tegyünk, ha T-rexszel találkozunk; miért ne nyaljunk fagyban fémtárgyakat; mi a telekinézis; vegyünk-e hologramos energiaadó csuklópántot; mi a piruett és a kelta kő titka. A modern fizika azonban messze túllép a hétköznapi tapasztalásunk és gondolkodásunk keretein. Vajon értjük-e, hogy mi a fény, vagy mi is az elektron? Létezik-e, ami megfoghatatlan és láthatatlan? Miként állapítsuk meg egy olyan szuper-érzékeny bombáról, amely egyetlen foton hatására robban, hogy működőképes-e? Lehetséges-e a Star Trek sorozatból ismerős teleportáció? Mi a kvantumszámítógép és milyen távlatokat nyithat meg?

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Nagy Péter egyetemi docensVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: