NYOMTATÁS

Japán, az „Elsüllyeszthetetlen Repülőgép-hordozó (不沈空母)” - A szigetország biztonság és védelempolitikája napjainkban

Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Budapest)

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2. (NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar (Ludovika főépület, 1083 Budapest, Ludovika tér 2.) 2. em. I. előadó) - Térkép

A japán kultúra magával ragadó bája az ellentétek finom harmóniájából fakad, hagyomány és „high-tech”, a kínai kultúrörökör és japán sajátosságok keveredése, ezer éves szentélyek fölött száguldó csúcssebességű vonatok. E kettősség visszhangja köszön vissza a szigetország biztonság- és védelempolitikájának játékában is, hiszen Japán a pacifista doktrína mellett voltaképpen meghatározó globális és az egyik legfontosabb regionális szereplő a Kelet-Ázsiában zajló folyamatok terén.

            Előadásomban szeretném bemutatni, milyen örökséggel zárta Japán a hidegháború korszakát és az évtizedek alatt kialakult pacifista doktrínát hogyan teszik próbára napjaink egyre sokasodó kihívásai. Abe Shinzō miniszterelnök idén körvonalazta a szigetország „Béke Alkotmányának” módosítására vonatkozó ütemtervét, így a 2020-as mérföldkő előtt érdemes lehet számba vennünk, Japán eddigi védelempolitikai és haderőfejlesztési törekvései milyen alapot adnak egy új szerepvállalás lehetőségéhez.

A Campusra való belépéshez személyi igazolvány szükséges!


Ki jelentkezhet?
  • magánszemély

Időpont(ok):
15:30-16:15
Még szabad helyek száma: 53

Főszereplő(k):
  • Bartók András tanársegéd