Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

1989: lesz-e? Interaktív minikiállítás, tárlatvezetésekkel

2019 szeptember 27 @ 18:00 - 21:00

A rendszerváltás harmincadik évfordulója apropóján március 14-én indítottuk el a magyar és régiós változások korszakának minden bizonnyal legizgalmasabb évét felelevenítő weblapunkat, amely a 2010-ben Pulitzer Emlékdíjat nyert 1989: volt-e? című projekt továbbgondolásaként új, az elmúlt tíz évben előkerült és digitalizált – elsősorban vizuális, audiovizuális – tartalmakkal bővült, formailag pedig okos eszközökre optimalizált motort kapott. A digitális kiállítás ily módon az 1989 után születettek figyelmét is igyekszik megragadni. 

Az év eseményeit napi bontásban újra- (és újra)felmutató rövid hírek mellett szabadon nézhetőek és böngészhetőek a Fekete Doboz videótudósításai, a Fortepan és a Deutsche Kinemathek vonatkozó fotói, az Europeana 1989 tárgyfotói, dokumentumai és személyes történetei, Nagy Piroska és Urbán Tamás fényképgyűjteménye, a Kossuth és a Szabad Európa Rádió, illetve a BBC magyar adásainak hangfelvételei és azok szöveges átiratai. Szigorúan titkos állambiztonsági iratokon és III/III-as napi operatív információs jelentéseken, az MSZMP reformkörei, valamint az Ellenzéki Kerekasztal tanácskozásainak jegyzőkönyvein keresztül az archívum mélyéről kerülnek napvilágra az államszocializmus lebontásának dokumentumai: virtuális kiállítás, amely interaktív játékra hív, hogy a történelmi emlékezetpolitika provokációjaként közös emlékezeti horizontban dolgozzuk föl és teremtsük meg 1989 emlékét, az elnyomó rendszertől való megszabadulás izgalmát, frissességét.  

A Kutatók Éjszakája alkalmából az 1989: lesz-e? projekt bemutatása mellett interaktív minikiállítással is készülünk: egy, az archívum gyűjteményéből válogatott tárgyegyüttessel, melyet az archívum kollégái mutatnak be.  

 A tárlatvezetések 18 és 20 órakor indulnak.

A minikiállítás ingyenesen megtekinthető az OSA első emeleti galériáján a Kutatók éjszakáján. 

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
18:00 - 21:00

Pontos helyszín

Blinken OSA Archivum
Arany Jaános utca 32.
Budapest, 1051 Magyarország
+ Google Térkép

Szervező intézmény

CEU – Közép-európai Egyetem
Telefon:
(+36-1) 327 3000
E-mail:
communityengagement@ceu.edu
Honlap:
www.ceu.edu

Egyéb

Akadálymentesített
Igen
Életkor
nem korfüggő
Regisztrációköteles
Nem
Külföldiek számára is látogatható program
Igen
Programtípus
Kiállítás/Tárlatvezetés
Intézményen belüli helyszín
OSA első emeleti galériája
Nap
Péntek(szeptember 27.)