Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

A holokauszt áldozatok neveinek nyilvántartása az Emlékközpontban

2019 szeptember 27 @ 19:00 - 20:00

Ingyenes

Az előadás az Emlékközpont áldozati adatbázisának működését, és a nevekhez tartozó kutatásnak a folyamatát mutatja be.
Az adatbázis alapvetően járásbíróságok által dokumentált holttányilvánítási végzéseket, a különböző településlistákat, táborlistákat, a munkaszolgálatosok névsorát, valamint a magánszemélyek, hozzátartozók és helytörténészek által számunkra beadott adatlapokat és névlistákat tartalmaz.
A folyamatos információgyűjtés fontos és mindenkor hasznos feladat. Az emlékfalon szereplő nevek száma ez által is folyamatosan bővül. Ezért fontos a kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás a hozzátartozókkal, a családfák sokszor segítenek a szálak összefésülésében. Fontos továbbá a különböző kiadványok használata, felkutatása, megrendelése (a könyvtár jóvoltából), illetve az online hozzáférhető és letölthető anyagok ismerete, ahogyan a különböző levéltárak, archívumok, holokauszt-kutató intézmények állományának ismerete és használata is. A névkutatáshoz szükséges kapcsolódó dokumentációs anyagot (visszaemlékezések, levelezések, naplók) a Holokauszt Emlékközpont Gyűjteménye őrzi és gondozza, valamint a Holokauszt Szakkönyvtár állománya segíti a kutatást (EBSCO, Arcanum Digitális Tudománytár, stb). A legtöbb esetben ezeket használjuk pontos információk gyűjtésére, adategyeztetésre. Továbbá a külföldi holokauszt-kutató intézmények adatbázisai jelentenek nagy segítséget az adatfeldolgozásban.
Az áldozatok személyi adatlapja a legfontosabb személyi adatokból épül fel (mint név, szülők neve, születési hely, utolsó lakhely, halálozás helye és ideje).
A Holokauszt Emlékközpont 2004-ben indította meg a kutatást. A nyolc méter magas, üvegborítású fal a holokauszt, az 1944-ben történt revízió által kibővült, magyarországi áldozatainak emlékére jött létre.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
19:00 - 20:00
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

Holokauszt Emlékközpont
Páva utca 39
Budapest, 1094 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 1 455 3333
Honlap:
http://hdke.hu/

Szervező intézmény

Holokauszt Emlékközpont
Telefon:
1-455-3324
E-mail:
oktatas@hdke.hu
Honlap:
http://www.hdke.hu/

Egyéb

Akadálymentesített
Igen
Életkor
egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Társadalomtudomány
Programtípus
Előadás
Nap
Péntek(szeptember 27.)
Google térkép megjelenítése
Igen