Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Állítsuk át a biológiai órát!

2019 szeptember 27 @ 18:00 - 19:00

Ingyenes
Szervezetünk saját belső órájának működéséről általában csak akkor veszünk tudomást, ha egy tengerentúli utazás során az éjszakák és a nappalok megszokott ritmusa felborul. A belső ritmus kialakításáért felelős molekuláris mechanizmusok az idegrendszer mellett testünk minden sejtjében, így az ízületeinkben megtalálható porcszövet sejtjeiben is jelen vannak.

Az előadás során az érdeklődők megismerkedhetnek a porcsejtek életfolyamatait irányító molekuláris óra működésével, és arról is szó lesz, hogy a biológiai óra működésének zavara hogyan járulhat hozzá a porckopás és az ízületi gyulladás kialakulásához. Az élőlények napi ritmusát (cirkadián ritmus) a köztiagy egy részében (a hipotalamuszban) megtalálható központi óra, valamint a testi sejtekben (így a porcsejtekben is) jelen lévő molekuláris órák szabályozzák. A cirkadián óra molekuláris alapját evolúciósan konzervált óragének és -fehérjék ritmikus expressziója és aktivitása képezi, amelyek közül a legfontosabbak a génátírást serkentő (pl. Bmal1/2, CLOCK) és a gátló molekulák (pl. Per1/2, Cry1/2). A fenti fehérjék közötti kölcsönhatás több száz sejt- és szövetspecifikus gén kifejeződésének szabályozása révén biztosítani a szövetek állandóságát. Egy friss közlemény nemrégiben bizonyította, hogy a molekuláris óra egyik kulcsfontosságú génjének a mesterséges kiütése és az ízületi gyulladás (oszteoartritisz, OA) kialakulása és súlyossága között kapcsolat mutatható ki.

A témafelvetés aktualitását az adja, hogy a korunk egyik népbetegségének számító ízületi gyulladás előrehaladott stádiuma rendkívüli fájdalommal járó, progresszív betegség, azonban az intenzív kutatások ellenére az OA jelenleg gyógyíthatatlan. A porcszövet a kötő- és támasztószövet-féleségek egyik legérdekesebb képviselője. Az ízületeink felszínét bélelő károsodott porcszövet – minthogy magától nem képes megújulni – már nem állítható helyre, ami egy idő után fájdalmassá és szinte lehetetlenné teszi az ízületek mozgatását. Az ízületi porc degenerációja (OA) hazánkban is egyre inkább népbetegségnek számít, ennek ellenére még nem rendelkezünk megfelelő hatékonyságú gyógymóddal. A porcszövet kialakulását és fejlődését irányító, sejten belüli szabályozó útvonalakkal kapcsolatos kutatásaink a reményeink szerint nem is olyan távoli jövőben talán segíthetnek leküzdeni ezeket a megbetegedéseket.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
18:00 - 19:00
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

DE ÁOK
Debrecen, Magyarország

Szervező intézmény

Debreceni Egyetem

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Orvostudomány
Programtípus
Előadás, Bemutató
Intézményen belüli helyszín
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
Nap
Péntek(szeptember 27.)