Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Aromaanyagoktól a bioelektromosságig

2019 szeptember 27 @ 19:30 - 20:00

Ingyenes

A kurzus során bemutatásra kerül a biomérnökség, mindennapokban is használható eredményei az élelmiszeripartól az energetikáig.
Az aromaanyagokon belül igen sokféle komponenst tartanak számon a szakemberek. A különféle felépítésű sav, alkohol, aldehid vegyületeken kívül nagy jelentősége van az úgynevezett észter vegyületeknek, amelyek kis molekulatömegű savak és alkoholok összekapcsolásával nyerhetők. Ezek az aroma-észterek kis koncentrációban kellemes illatú és ízű, illékony anyagok. Egyik legegyszerűbb felépítésű képviselőjük, az etil-acetát szagával (illatával?) biztos már nagyon sokan találkoztak a körömlakk lemosó kupakjának lecsavarásakor. E vegyület és rokonai szinte minden gyümölcsben kimutathatók így érthető, hogy a gyümölcs alapú italkészítményekben szívesen alkalmazzák őket aromaadalékként is.
Az elmúlt évtizedben a biotechnológiai kutatásokban egyre inkább teret nyerő mikrobiológiai üzemanyagcellák alkalmazása merőben új lehetőséget teremt megújuló elektromos energia („bioelektromosság”) előállítására. A baktériumok egy speciális csoportja, az ún. exoelektrogének a szerves anyag oxidálásából nyert elektronokat – szigorúan anaerob környezetben – képesek közvetlenül egy szilárd vezető felületére transzportálni. Az exoelektrogén baktériumokból kialakított biofilm segítségével egy MÜC-ben közvetlenül szerves anyag lebontásából nyerhető elektromos energia.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
19:30 - 20:00
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

Pannon Egyetem Mérnöki Kar – N épület
Veszprém, Wartha Vince u. 1.
Veszprém, select.. 8200 Magyarország

Szervező intézmény

Pannon Egyetem – Mérnöki Kar

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
általános iskola alsósoknak, általános iskola felsősöknek, gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Természettudomány
Programtípus
Előadás, Kísérlet, Laborlátogatás
Intézményen belüli helyszín
N 338
Nap
Péntek(szeptember 27.)