Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Barátkozzunk környezetünk rovar- és pókfaunájával

2019 szeptember 27 @ 18:00 - 21:00

Ingyenes

Melyek Magyarország legszínpompásabb nappali lepkéi? Mit kell tudni a 2018-as Év Rovaráról, az óriás szitakötőről? Hasznosak vagy károsak a pajorok, melyeket a kertben találunk? Ha van lábuk, akkor miért mozognak egyesek a hátukra fordulva? Csak az éjszakai lepkéket vagy más rovarokat is vonz a fény? Milyen pókok bújnak meg otthon a sarokban? Kell-e tartsunk a hírhedt harlekinkaticától? Mely rovarok szeretnének albérlőinkké válni a tél beállta előtt és mit kell tudni róluk?

Ezekre és még számos érdekes kérdésre kap választ, aki a SZIE Rovartani Tanszék által szervezett bemutatón részt vesz. Ajándékba pedig minden regisztrált résztvevő, egy rózsabogár-pajort vihet haza, amit aztán otthon, csillogó, zöld bogárrá nevelhet (már ha a család engedi…).
Ezen kívül, akárcsak az elmúlt években, sztereó mikroszkóp segítségével nézünk aknázó moly lárvákat (vagy bábokat), ill. ha azok nincsenek, gubacsokat boncolunk. A tanszéki lepkegyűjtemény segítségével megismerjük a leglátványosabb (vagy érdekesebb) lepkecsaládokat és azt is, hogyan kell lepkét preparálni, hogy az szépen mutasson egy gyűjteményben. Közelebbről megismerkedünk a lakásban, ill. körülöttünk élő pókokkal, az ősszel kisebb pánikot okozó poloskafajokkal. A sötétség beálltával, az egyetem arborétumában éjjeli rovarokat gyűjtünk (ha jönnek…) higanygőz égő segítségével.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
18:00 - 21:00
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

Szent István Egyetem, Budai Campus
Villányi út 35-43.
Budapest, 1118 Magyarország
+ Google Térkép
Honlap:
www.szie.hu

Szervező intézmény

Szent István Egyetem

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
nem korfüggő
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Természettudomány
Programtípus
Előadás, Bemutató, Kreatív foglalkozás
Intézményen belüli helyszín
A. épület, II. emelet, 202. terem
Nap
Péntek(szeptember 27.)