Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

Életünk nélkülözhetetlen napelemei

szeptember 27 @ 18:00 - 22:00

Földünkön minden élőlény, közvetlenül vagy közvetve függ az oxigén jelenlététől, nem hiába foglalkozott és foglalkozik oly sok kutató az azt előállítani képes organizmusokkal. Ezen organizmusok a Napból áradó fényt felhasználva rengeteg hasznos folyamatot végeznek, melyek részleteiről a rendezvényen tájékozódhat a kedves olvasó.

Szerte a világon gyakran alkalmazzák a különböző algákat a fotoszintézis alapjelenségeinek pontosabb megértéséhez. Evolúciós szempontból, az algákat különböző csoportokra oszthatjuk. Az úgynevezett kék vagy kékes-zöld algák az evolúció egy kezdeti szakaszában kialakult csoportot képviselnek. Egyszerűségük a baktériumokéval egyenértékű, gyakran hívják őket kék baktériumoknak is. A kék algák egy része képes pl. a levegő nitrogén tartalmának megkötésére is. Kék alga pl. a nagy népszerűségnek örvendő étrend-kiegészítő, a Spirulina tabletták, alapanyaga is. A zöld algák azonban már az evolúció egy későbbi, a növényekkel sokkal nagyobb rokonságot mutató, csoportját képviselik.

Laboratóriumunkban főkent kék algákat használunk a fotoszintetikus membránt felépítő egyes elemek szerepének tanulmányozására. Munkánk során alkalmazott különböző kezeléseket, sok esetben, a sejt méretében vagy alakjában bekövetkező változások is kísérik. Ezek a morfológiai eltérések mikroszkóp segítségével jól tanulmányozhatók.

Az élővilágban előforduló különböző alga fajok alaki, méretbeli sokfélesége lenyűgöző. A gyakorlat során az evolúció különböző szakaszaiból származó alga fajokat fogunk összehasonlítani mikroszkóp segítségével. A résztvevőknek lehetősége nyílik különböző célra kifejlesztett fénymikroszkópok kipróbálására, hogy akár 400-szoros nagyítással nézhessék meg a mikroszkópikus kis fotoszintetikus szervezeteket, vagy megcsodáljak a mikroszkópikus ostorral mozogni képes algákat.

Részletek

Dátum:
szeptember 27
Időpont:
18:00 - 22:00

Pontos helyszín

Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Temesvári krt. 62.
Szeged, Csongrád 6726 Magyarország
+ Google Térkép
Honlap:
www.brc.hu

Szervező intézmény

Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
nem korfüggő
Regisztrációköteles
Nem
Külföldiek számára is látogatható program
Igen
Tudományág
Természettudomány
Programtípus
Laborlátogatás, Bemutató
Nap
Péntek(szeptember 27.)
Terem
Központi épület - aula
Utca, házszám
Temesvári krt. 62.
Város
Szeged
Irányítószám
6726
Google térkép megjelenítése
Igen

Szereplők