Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Emlékülés – 40 éve indította el az MTA SZTAKI a középiskolai számítástechnikai versenyt

2018 szeptember 28 @ 15:00 - 16:00

Az 1978-ban Budapesten rendezett első versenyből rövidesen országos vetélkedő lett. Az országos középiskolai számítástechnikai versenyt a KSH is támogatta és a felhívás megjelent a Művelődési Minisztérium hivatalos közlönyében.

A versenyeken a kezdetektől a csapatmunka fontossága lebegett a szervezők szeme előtt, melyet a gyakorlati élet is igazolt. Azonban az OKTV rendszere nem tudta befogadni a csapat (2 ill. 3 fő) formát, ezért lett egyéni verseny a későbbiek során.  A jelenlegi utód a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny a NJSZT szervezésében.

A 80-as évek közepétől a szervezők már az általános iskolás korosztályt (10 éves kortól) is megszólították és találkozóikat BISZT’ néven (Budapesti Ifjúsági Számítástechnikai Találkozó) minden évben megrendezték a főváros különböző kerületeiben. A két illetve a három napos találkozók során több vezető számítástechnikai cég szakembere, valamint a Magyar Tudományos Akadémia tagjai is tartottak ismeretterjesztő előadásokat. A szakmai bemutatók mellett különböző vetélkedőket is rendeztek, amelyeket az akkori hazai fejlesztéseket koordináló OMFB is támogatott.

A különböző szintű szakkörök és versenyek során nagyon sok tehetséges diákkal találkoztak a szervezők. Az akkori lehetőségeket maximálisan kihasználva minden szakmai fórumon támogatták a diákokat (ilyenek voltak többek között a szakmai gyakorlatok, eszközök kölcsönzése, nyári táborok).

Ebből az alkalomból visszaemlékezést és kerekasztal beszélgetést szervezünk az egykori kezdeményezők, zsűritagok és versenyzők részvételével.

Az MTA SZAKI által szervezett események, helyszínek elérhetőek a GUIDE@HAND Budapest, valamint az UNI@HAND SZE mobil alkalmazásból is.

További információ: hencsey.gusztav@sztaki.mta.hu

Részletek

Dátum:
2018 szeptember 28
Időpont:
15:00 - 16:00

Intézmények

MTA SZTAKI – Kende utcai épület
Kende utca 13-17.
Budapest, 1111 Magyarország
+ Google Térkép
Honlap:
https://www.sztaki.hu/

Szervező intézmény

MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI)
E-mail:
contact@sztaki.mta.hu
Honlap:
https://www.sztaki.hu/

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
általános iskola felsősöknek, gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek, kifejezetten családosoknak
Regisztráció köteles
Nem
Idegennyelv
Nem
Tudományág
Műszaki tudomány
Programtípus
Előadás, Workshop, Beszélgetés
Intézményen belüli helyszín
alagsor, nagytanácsterem
Nap
Péntek(szeptember 28.)