Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Kérdések a négy falon kívülről

2019 szeptember 27 @ 19:00 - 20:30

A Széchenyi István Szakkollégium egy önszerveződő, demokratikusan működő szakkollégium, melynek tagjait budapesti egyetemek hallgatói adják. 1987-es megalakulásunk óta célunk, hogy egy nyitott, innovatív és kritikusan gondolkodó szervezetként kiegészítő képzést és közösséget nyújtsunk, továbbá, hogy élénk formálója legyünk az egyetemi szakmai életnek.

Meghívott szakértők részvételével egy moderált, interaktív, a hallgatóságot is bevonó beszélgetésre invitálunk mindenkit, aki szeretne többet megtudni a budapesti (és tágabban magyarországi) városi hajléktalanság jelenségéről, az elmúlt évtizedek ezzel kapcsolatos politikájáról, valamint a friss fejleményekről és a problémák megoldására született válaszokról, javaslatokról – nemzetközi kontextusba ágyazva.
A hajléktalanság szinte valamennyi nagyváros velejárója, amely világszerte különböző mértékben és formában van jelen, a mindennapi életben elkerülhetetlenül találkozunk a jelenséggel, miközben a szakpolitikai viták sokszor átpolitizáltak, és csak tüneti kezelést ígérnek. Mit tudunk a mai budapesti hajléktalan-helyzetről, milyen területeken, milyen körülmények között, kik és mekkora tartóssággal kényszerülnek arra, hogy a köztereken vagy hajléktalan-ellátó központokban éljenek? Hogy működik az állami-önkormányzati, valamint a civilszféra segítő-kríziskezelő hálózata, és mi kellene ahhoz, hogy ez hatékonyabban működhessen? Milyen hatással voltak a hajléktalanok életére a legfrissebb kormányzati intézkedések, korlátozások? Tényleg a lakhatás kérdése, a szociális alapú bérlakás-program bevezetése lehet a hosszú távú megoldás? Ha igen, milyen precedensek vannak nemzetközi szinten – és milyen buktatóik? Az adakozáson túl mit tehet az egyén annak érdekében, hogy ne csak egy-egy emberi sorsot segíthessen meg, hanem rendszerszinten is hozzájárulhasson a változáshoz, a problémák orvoslásához?

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
19:00 - 20:30

Pontos helyszín

Széchenyi István Szakkollégium
Ménesi út 94.
Budapest, Budapest 1118 Magyarország
Telefon:
-
Honlap:
http://szisz.hu

Szervező intézmény

Széchenyi István Szakkollégium
Telefon:
-
E-mail:
info@szisz.hu
Honlap:
http://szisz.hu

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Nem
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Társadalomtudomány
Programtípus
Előadás
Nap
Péntek(szeptember 27.)