Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Hogyan készül a Nagyszótár? Cédulák és világháló interakcióban

2019 szeptember 27 @ 18:00 - 21:30

1831-ben döntött a Magyar Tudós Társaság a Nagy magyar szókönyv elkészítéséről. Több jelentős kezdeményezés után 1985‑ben új alapokon indult meg a modern nagyszótár adatgyűjtése: elektronikusan rögzített és adatbázisként használható szövegtest, azaz korpusz összeállítása kezdődött meg. Így lehetett a hátrányból előnyt kovácsolni és teljesen korszerű szótárt szerkeszteni, és ekképpen lesz A magyar nyelv nagyszótára, e mintegy 110 ezer címszó részletes jellemzését tartalmazó munka a nagy európai szótársorozatok közé illő mű.

A magyar nyelvtudomány eddigi legnagyobb szótári vállalkozása a magyar lexikográfiái gyakorlatból még hiányzó, új műfajt képvisel. Történeti jellegű értelmező szótárként legfontosabb feladata a szavak jelentéstartalmának kibontása és e jelentések viszonyrendszerének ábrázolása. Műfajából következően nem csupán a mai nyelvállapot szókészletét tükrözi és elemzi a lexikográfia eszközeivel, hanem címszóállományában, szótárazott jelentéseiben és példamondataiban egyaránt túlnyúlik a szinkrónia határain, és történeti dimenziót érvényesít, amikor az elmúlt csaknem 240 esztendő szókincséből merít.

 

A Nagy magyar szókönyvtől A magyar nyelv nagyszótáráig

Ittzés Nóra

18 óra

Az érdeklődők megismerhetik A magyar nyelv nagyszótárának történetét a 19. század eleji tervektől kezdve a 19. század végén kezdődött kézírásos adatgyűjtésen át a 2006-ban megjelent első kötetig. Megtudhatják, mik ennek az értelmező szótári műfajnak a legfontosabb sajátosságai, és miért is volt szükség sok évtizedre vagy akár száz évre is a különböző európai nyelvek nagyszótárainak megírásához.

 

A szócikk születése

Simon László

18.30–19.45

A szótári szöveggyűjtemény, az ún. korpusz adatai alapján alakul ki a szócikk struktúrája, a jelentések és jelentésárnyalatok, jelentések szétválasztása és pontos meghatározása, a példamondatok kiválasztása. A szótárkészítő elődök munkáinak és a modern kor technológiájának az ötvözése – kézzel írt cédulák felhasználása és XML-formátumú adatbázisok kezelése ugyanabban a munkafolyamatban – különösen összetetté teszi a szótárírást. Az előadás a lexikográfiai munka legizgalmasabb részével ismerteti meg az érdeklődőket.

 

A Nagyszótár online változata

Merényi Csaba

19.45–20.15

Az előadás a szótár szócikkanyagát tartalmazó, a https://nagyszotar.nytud.hu/ oldalon ingyenesen elérhető online szótárt és annak bibliográfiai adatbázisát mutatja be. A nyomtatott kötetek képét visszaadó nézet mellett a felület az online szótárak minden előnyét is kínálja a felhasználók számára. Lehetővé teszi a címszavaknak a nyomtatott kötetekhez képest egyszerűbb és gyorsabb megtalálását, a példamondatokhoz tartozó pontos bibliográfiai adatok és egyéb információk, rövidítések könnyebb feloldását, visszakeresését.

 

Művek, szerzők, filológia – A nagyszótári forrás- és névjegyzék

Kristóf Ibolya

20.15–20.45

A szótár 1772 és 2010 között született műveket és műrészleteket tartalmazó szöveggyűjteménye, amelyet az elődök több hullámban, időben elhúzódva gyűjtöttek, komoly bibliográfiai háttérmunkát tesz szükségessé. Az előadás azzal a filológiai munkafolyamattal és az eredményeképpen létrejött forrásadatbázisokkal ismerteti meg a hallgatóságot, amely feltétlenül szükséges e történeti jellegű szótárban megtalálható nyelvi adatok megbízhatóságához.

 

Szócikkírás élőben

20.45–21.30

Az érdeklődők a szótár munkatársainak segítségével megírhatják kedvenc szavuk szócikkét, játékos feladatokat oldhatnak meg, vagy ellátogathatnak a cédularaktárba.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
18:00 - 21:30

Pontos helyszín

Nyelvtudományi Intézet
Benczúr u. 33.
Budapest, 1068 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
(06 1) 342-9372
Honlap:
www.nytud.hu

Szervező intézmény

Nyelvtudományi Intézet
Telefon:
(06 1) 342-9372
E-mail:
linginst@nytud.hu
Honlap:
www.nytud.hu

Egyéb

Akadálymentesített
Igen
Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Nem
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Bölcsészettudomány
Programtípus
Előadás, Workshop, Egyéb
Intézményen belüli helyszín
Földszinti előadóterem
Nap
Péntek(szeptember 27.)
Terem
nagyelőadó
Emelet
földszint
Utca, házszám
Benczúr u. 33.
Város
Budapest
Irányítószám
1068
Google térkép megjelenítése
Nem