Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Hogyan modellezhető, hogy két dolog hasonló?

2019 szeptember 27 @ 18:00 - 18:45

Ingyenes

Az egyetem egyik épülete 5 perc sétára van a másiktól; az egyik szemüveglencse 500 Ft-tal drágább a másiknál; az egyik üdítőben 4 grammal több a cukor literenként, mint a másikban. Majdnem ugyanott, majdnem ugyanannyi. A végtelenségig sorolhatnánk az olyan hétköznapi eseteket, amelyekben két konkrét dolog közti eltérést egy mérőszámmal jellemzünk. Ha ez a mérőszám (nevezhetjük akár távolságnak), valamilyen általunk elfogadott skála szerint kicsi, akkor a hétköznapi nyelvben azt mondjuk, hogy a kétdolog hasonló. Ezek a pofonegyszerű esetek azt mutatják, hogy segít a dolgok megértésében, ha rendelkézésünkre áll egy jó távolság- és hozzá tartozó kicsiségfogalom.

De milyen egy jó távolságfogalom? Milyen lehet az a távolságfogalom, ami segít eldönteni, hogy két különböző fényképen ugyanaz a személy szerepel-e? Hogyan ismer fel minket a kamera? Hogyan döntsük el megfigyelések sokaságáról, hogy azok ugyanarról a jelenségről árulkodnak-e?

A cél egyszerű példákkal rávilágítani arra, hogy tudtunkon kívül számtalanszor találkozunk olyan problémával, amelynek megértéséhez és megoldásához nagyon elvont tudományos felfedezések szükségesek.

Az előadás követéséhez matematikai előismeret nem szükséges.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
18:00 - 18:45
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

Budapesti Gazdasági Egyetem – Markó utca
Markó utca 29-31.
Budapest, 1055 Magyarország

Szervező intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem
Telefon:
(+36) 1 301 3400
Honlap:
www.uni-bge.hu

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Programtípus
Előadás
Intézményen belüli helyszín
13. terem
Nap
Péntek(szeptember 27.)

Szereplők