Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Kallimakhosz életével és műveivel kapcsolatos Wikipédia szócikkek hatékony tudásmegjelenítése három dimenziós térben

2019 szeptember 27 @ 18:00 - 18:40

Ingyenes
Az előadásunkban egy három dimenziós virtuális könyvtári modell legfrissebb megvalósítását mutatjuk be a MaxWhere rendszerben, amely az ókori Alexandriai Könyvtár Kallimakhosz-féle hierarchikus rendszerén alapul az i.e. 3. században. Kallimakhosz jeles ókori görög költőként és tudósként tevékenykedett ebben az időszakban.
Kutatási projektünk elején egyes kiválasztott önéletrajzok és ókori görög irodalmi művek angol nyelvű fordításait feltöltöttük a PHP/MYSQL alapú adatbázisunkba, beleértve a hozzájuk kapcsolódó mitológiai tartalmakat is. Később úgy döntöttünk, hogy bővítjük folyamatosan az adatbázisunk tartalmát különböző multimediális és verbális szövegtípusokkal (például bizonyos weboldalakkal, szemléltető képekkel, enciklopédiákból és szótárakból származó szócikekkel, magyarázatokkal, konkordancia- és hivatkozási táblázatokkal stb.).
Új kutatási célkitűzésként megfogalmaztuk, hogy a Kallimakhosz életével és irodalmi alkotásaival kapcsolatos Wikipédia tartalmakat három dimenziós tudásbázisba szervezzük. Felhasználóinkat szeretnénk támogatni abban, hogy alaposabb ismereteket szerezzenek az ókori alexandriai időszak görög remekműveiről, valamint, hogy azonnal megértsék és értelmezzék az irodalmi szövegeket, rugalmasan biztosítva számukra az elengedhetetlenül szükséges háttértudást. Végül, de nem utolsó sorban felhasználóinkat motiválni kívánjuk, hogy még eredményesebben fejlesszék az angol nyelvtudásukat; számukra az angol nyelv elsajátítását szeretnénk támogatni a három dimenziós virtuális könyvtári modell tudásbázisában lévő irodalmi tartalmak olvasásával, megértésével és memorizálásával.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
18:00 - 18:40
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

Debreceni Egyetem, Kassai úti Campus
Kassai út 26.
Debrecen, Hajdú-Bihar 4028 Magyarország

Szervező intézmény

Debreceni Egyetem

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Műszaki tudomány
Programtípus
Előadás
Intézményen belüli helyszín
Informatikai Kar
Nap
Péntek(szeptember 27.)