Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Laborlátogatások: Nanogyémánt az orvostudomány szolgálatában – Gyémánt növesztés + Perovszkit napelemek

2019 szeptember 27 @ 15:00 - 18:00

Ingyenes
A laborokat csak 14 éven felüliek látogathatják, a belépés csak személyi igazolvánnyal lehetséges!

A program két laborlátogatást tartalmaz:

1. Nanogyémánt az orvostudomány szolgálatában – Gyémánt növesztés

A látogatók betekintést nyerhetnek a nanogyémánt előállítási folyamatába, megtekinthetik a kristályok minősítésére használatos mérőkészülékeket és kezükbe vehetnek néhány különleges gyémánt kristályt is! A kondenzált anyagokban kialakított, optikailag aktív hibahelyek számos potenciális alkalmazási lehetőséget jelentenek a kvantumszámítógépek és a kriptográfia területén. Ilyen szempontból a gyémánt különlegesen ígéretes anyagnak tekinthető, hiszen kialakíthatók benne egy-foton generálására alkalmas színcentrumok. Pontosan úgy is fogalmazhatnánk, hogy a gyémánt az egyetlen, jelenleg ismert anyag, amelyben szobahőmérsékleten stabil egy-foton kibocsátására alkalmas színcentrum létrehozható. A fluoreszcens nanogyémánt alkalmazása optikai jelölésre a biológiában, gyógyászatban és más a biológiához kapcsolódó kutatásokban a nanofizika egyik vezető kutatási iránya.

2. Perovszkit napelemek

Az optikai spektroszkópia az anyagok szerkezetkutatásának egyik fontos eszköze. Az egyszerűbb spektrométerek fontos szerepet játszanak a mindennapi életben, anyagok gyors azonosítását teszik lehetővé. Gyógyszergyárakban, élelmiszeripari üzemekben gyakran használják minőség-ellenőrzésre, reptereken a tiltott anyagok azonosításában játszanak fontos szerepet. Laboratóriumunkban található optikai spektrométerekkel széles tartományon tudjuk vizsgálni az anyagok szerkezetét és a bennük lejátszódó fizikai és kémiai folyamatokat.

A látogatók megismerkedhetnek a perovszkit napelemekhez kapcsolódó kutatómunkánkkal. Ezek a jelenlegi legkorszerűbb és legígéretesebb napelem alapanyagok: hatásfokuk a szilícium napelemekével vetekszik, de olcsón és egyszerűen előállítható „festék” készíthető belőlük, mellyel bevont felületek alkalmassá válnak arra, hogy a fényt elektromos árammá alakítsák. A perovszkitok szerkezetével és működésével kapcsolatban azonban még rengeteg a nyitott kérdés, ezek megválaszolása elengedhetetlen a belőlük készülő napelemek további fejlesztéséhez.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
15:00 - 18:00
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

WIGNER Fizikai Kutatóközpont
Konkoly-Thege Miklós út 29-33
Budapest, 1121 Magyarország
Telefon:
+3613922222
Honlap:
https://wigner.mta.hu/

Szervező intézmény

WIGNER Fizikai Kutatóközpont
Telefon:
+3613922222
E-mail:
erdei.csilla@wigner.mta.hu
Honlap:
https://wigner.mta.hu/

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Programtípus
Laborlátogatás
Nap
Péntek(szeptember 27.)