Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Laborlátogatások: Radioaktív elemek a környezetünkben – természetes és mesterséges radioaktivitás + Arany-e vajon, vagy csak csillog? Műtárgyak, régészeti leletek vizsgálata

2019 szeptember 27 @ 15:00 - 18:00

Ingyenes
A laborokat csak 14 éven felüliek látogathatják, a belépés csak személyi igazolvánnyal lehetséges!

A program két laborlátogatást tartalmaz:

1. Radioaktív elemek a környezetünkben – természetes és mesterséges radioaktivitás

A Femtoszekundumos- és Röntgenspektroszkópiai Csoport Radiokémiai („B” és „C” szintű) laboratóriumaiban zárt-, illetve nyitott alfa-, béta- és gammasugárzó izotópoknak különféle fizikai- és/vagy kémiai átalakítása, feldolgozása zajlik. A laboratórium fő profilja 57-Co-sugárforrások preparációja Mössbauer-spektroszkópiai mérésekhez. A látogatók megismerkedhetnek a természetes és mesterséges radioaktivitás alapjaival, valamint betekinthetnek a laborban folyó munkába.

2. Arany-e vajon, vagy csak csillog? Műtárgyak, régészeti leletek vizsgálata

A kulturális örökség kutatása, tárgyi emlékeinek megóvása az elmúlt években az Európai Unió kiemelt programjainak egyike lett. Míg a nagyközönség leginkább gyönyörködik ezekben a tárgyakban, megcsodálja, hogy milyen szép és érdekes dolgok készültek akár évezredekkel ezelőtt is, a művészettörténészeket, restaurátorokat, gyűjtőket, régészeket sokkal „szárazabb” kérdések foglalkoztatják. Vajon ki és mikor készíthette a műtárgyat, az alkotás során milyen technikát és anyagokat használtak? A múzeumok és gyűjtők számára pedig egyáltalán nem közömbös, hogy a műtárgy eredeti-e, vagy hamisítvány!

Mintavételezésre a roncsolásmentes mérési eljárások a legvonzóbbak, ezek a műtárgyon nem okoznak semmiféle látható elváltozást. Egy ilyen vizsgálati módszer a részecskék keltette karakterisztikus röntgensugárzás-spektrometria. Ennél a módszernél egy részecske gyorsító néhány MeV energiájú proton nyalábja nagy hatékonysággal ionizálja az útjába helyezett atomok legbelső elektronhéjait is. Az elektronok visszarendeződésével röntgensugárzás is keletkezik, aminek energiája szigorúan jellemző az sugárzást kibocsátó kémiai elemre, intenzitása pedig szoros kapcsolatban van a kémiai elem mennyiségével.

A látogatás során bemutatjuk a Wigner FK Van de Graaff gyorsítójának kihozott nyalábos PIXE mérő rendszerét és demonstráljuk annak működését.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
15:00 - 18:00
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

WIGNER Fizikai Kutatóközpont
Konkoly-Thege Miklós út 29-33
Budapest, 1121 Magyarország
Telefon:
+3613922222
Honlap:
https://wigner.mta.hu/

Szervező intézmény

WIGNER Fizikai Kutatóközpont
Telefon:
+3613922222
E-mail:
erdei.csilla@wigner.mta.hu
Honlap:
https://wigner.mta.hu/

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Természettudomány
Programtípus
Laborlátogatás
Nap
Péntek(szeptember 27.)