Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Sokszínű szociológia 1. Szegénységvizsgálatok. Közérthető minielőadások és kötetlen beszélgetések

2019 szeptember 27 @ 17:00 - 17:45

Ingyenes

Az MTA TK szociológiai Intézet a 2019. évi Kutatók Éjszakáján arra vállalkozik, hogy tématerületek szerint felvillantsa az érdeklődők számára, mivel foglalkoznak a kutatói, miért fontosak a szociológiai kutatások. Az előadások rávilágítanak számos, hazánkban tapasztalt társadalmi problémára, bemutatják, hogy a szakemberek hogyan kutatják azokat, és a társadalom számára hogy hasznosulhatnak ezek a kutatási eredmények. A 6 perces, közérthető, színes és izgalmas előadásokat kiscsoportos beszélgetések követik, ami során a hallgatóságnak lehetősége van kötetlenül beszélgetnie a kutatókkal a bemutatott témákról, kutatásokról.   

Szociológia a politika szorításában. Szegénységvizsgálatok Kelet-Európában (1970-2019) Előadók: Kovács Éva, Gárdos Judit és Meiszterics Enikő

A magyar szociológia elmúlt az elmúlt évszázadban több megszakítást vészelt át: akár a politikai rendszerek változása felől nézzük. A panel vezérfonala konkrétan a szegénységkutatás története és jelene, a kutatói szerep Magyarországon az elmúlt fél évszázadban néhány, a TK adatbankjaiban található gyűjteményen keresztül. Hogyan kutatták a szocializmusban a szegénységet és egyenlőtlenséget? Ez a fajta tudományos kutatás sokszor politikai ellenállásnak számított. A szegénység azóta is kitüntetett szerepet kap a szociológiában. Hogy érintették a 2008-as gazdasági válság az egyes társadalmi csoportokat? A felmerülő problémák megoldására milyen lehetőségei voltak a jobb anyagi helyzetben lévőknek és a szegényeknek? 2010-ben mit gondoltak az egyetemi hallgatók a segélyből élőkről? Mit gondol a felnőtt lakosság, ha többletforrások állnának rendelkezésre, abból a kormányzatnak melyik társadalmi csoportot kellene elsősorban támogatnia? A legszegényebb, segélyből és közmunkából élő gyerekes családokat? A sok adót és járulékot fizető, sokgyerekes dolgozók családjait? Az időseket? S végül: hogyan tudnak a TK online adatbankjai hozzájárulni ahhoz, hogy mindenki jobban megismerhesse a társadalmunkat?

Az előadásokat kötetlen beszélgetés követi kávé és keksz mellett (15 perc)

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
17:00 - 17:45
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

MTA Humán Tudományok Kutatóháza
Tóth Kálmán u. 4.
Budapest, Budapest 1097 Magyarország
Telefon:
+3612246700
Honlap:
https://tk.mta.hu/

Egyéb

Akadálymentesített
Igen
Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Társadalomtudomány
Programtípus
Előadás, Beszélgetés
Intézményen belüli helyszín
Szociológiai Intézet
Nap
Péntek(szeptember 27.)
Terem
konferenciaterem
Emelet
földszint
Utca, házszám
Tóth Kálmán u. 4.
Város
Budapest
Irányítószám
1097
Google térkép megjelenítése
Igen