Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Nagyvárosi közlekedés a 21. században

2019 szeptember 27 @ 18:00 - 19:00

A Széchenyi István Szakkollégium egy önszerveződő, demokratikusan működő szakkollégium, melynek tagjait budapesti egyetemek hallgatói adják. 1987-es megalakulásunk óta célunk, hogy egy nyitott, innovatív és kritikusan gondolkodó szervezetként kiegészítő képzést és közösséget nyújtsunk, továbbá, hogy élénk formálója legyünk az egyetemi szakmai életnek.

Metró, Bubi, elektromos roller, autómegosztás – az elmúlt években számtalan új koncepció, eszköz, forma született tervezőasztalon és gyakorlatban egyaránt arra a kérdésre, hogyan nézzen ki egy milliós nagyváros közlekedési rendszere a közeli s távoli jövőben. A jövőképpel és a jelen értékelésével kapcsolatos viták pedig már messze nem csak közlekedési szakértők tanulmányaiban, konferenciákon jelennek meg, hanem a közéleti diskurzusok, politikai programok és a várossal kapcsolatos napi beszélgetések kiemelt részévé is váltak. A városfejlesztés, az agglomerációs társadalmi és politikai rendszerek kiépülése és fejlesztése pedig nemcsak itthon, hanem világszerte a legfontosabb politikai kérdések közé lépett elő, ahogy a döntéshozók felismerik,  a munkavállalók és lakók, áruk és szolgáltatások minél hatékonyabb mobilitása kulcskérdés egy ország gazdasági potenciáljának növelésében is.

Interaktív beszélgetésünkön nemzetközi körképbe ágyazva járjuk körül a budapesti közlekedés jelenlegi rendszerét, továbblépési lehetőségeit, és az új technológiai megoldások jelentette kihívások és lehetőségek hatását. Az autók száműzése, a tömegközlekedés további térhódítása, vagy pedig épp ellenkezőleg, a megosztáson alapuló, egyéni preferenciákat jobban figyelembe vevő megoldások irányába kell elmozdulni? Milyen pozitív és káros hatásai lennének, ha a közlekedési hálózatok még inkább Budapest ráhordó folyosóivá válnának? Ki dönt, mennyi befolyása lehet a jövőben az államnak, önkormányzatnak a közlekedésszervezésre, és mi a fogyasztó és a piac szerepe az új trendek kialakításában? Milyen érdeksérelmek merülhetnek fel, és ezeket hogyan lehet összhangba hozni a célokkal? Hogyan lehet környezetileg fenntartható, gyors és kényelmes hálózatokat kialakítani – merre mozdulnak el a világ nagy múltú, illetve még csak most kiépülő rendszerei?
Adatokkal, nemzetközi összevehasonlításokkal, szakmai és politikai vitapontokkal, személyes külföldi tapasztalatokkal készülünk – csatlakozz a beszélgetéshez, vitassuk meg együtt a jövő közlekedési trendjeit és stratégiáit!

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
18:00 - 19:00

Pontos helyszín

Széchenyi István Szakkollégium
Ménesi út 94.
Budapest, Budapest 1118 Magyarország
Telefon:
-
Honlap:
http://szisz.hu

Szervező intézmény

Széchenyi István Szakkollégium
Telefon:
-
E-mail:
info@szisz.hu
Honlap:
http://szisz.hu

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Nem
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Társadalomtudomány
Programtípus
Workshop
Nap
Péntek(szeptember 27.)