Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Növények a tudományban – sejtektől a bonyolult szerveződésig

2019 szeptember 27 @ 18:00 - 22:00

Ismerjük meg a “labor”növényeket! Mi is az a kék alga? Hogyan lehet algákat laborban nevelni? Milyen színanyagokkal rendelkeznek? Ezeket hogyan lehet elkülöníteni? Mi is az a fotoszintézis és mire jó?

A fotoszintézis az egyik legalapvetőbb folyamat a földi élet szempontjából. Ez biztosítja a nélkülözhetetlen oxigént körülöttünk, sok élőlény számára a táplálékot. Szabályozza az üvegházhatású gáz, a széndioxid szintjét is.

Fotoszintézi során először a fényt be kell gyűjteni és koncentrálni, ezt a feladatot mikroszkópikus antennák végzik. Ezek legjellegzetesebb alkotóelemei pedig a pigmentek, azaz színanyagok. A pigmentek adják pl. a levelek zöld színét. Ezek segítik elő a növények, algák és kék- zöld baktériumok alkalmazkodó képességét a változó erejű, mennyiségű napfény felvételéhez. Ehhez az alkalmazkodáshoz sokféle különböző képességű pigmentre van szükség, melyek színe is eltérő. Ezért más egy erdei növény vagy egy napraforgó levél színe.

Folyamatban lévő kutatásaink egyik legfőbb célja a különböző pigment molekulák szerepének megismerése. Ezért fontos szempont számunkra az egyes pigment fajták elkülönítése, elválasztása.

Bemutatjuk a különböző fotoszintetizáló szervezetek pigment összetételét. Kivonjuk a színanyagokat a kék és zöld algákból. A kísérlet során sok különleges laboratóriumban használt eszközzel ismerkedhet meg a látogató.

Ugyanezek a kék vagy kékes-zöld algák az evolució egy kezdeti szakaszában kialakult csoportot képviselnek. Egyszerűségük a baktériumokéval egyenértékű, gyakran hívják ezeket kék baktériumoknak is, melyek egy része képes pl. a levegő nitrogén tartalmának megkötésére is. Kék alga pl. a felkapott étrend kiegeszitő, a Spirulina tabletták alapanyaga. A zöld algák azonban már az evolúció egy későbbi, a növényekkel sokkal közlebbi rokonságban álló, csoportját képviselik.

Világszerte elterjedt kisérleti alapanyaga a fotoszintézist kutatók számára. A kutató munkák során, melyek a fotoszintetikus membránt vetik gorcső alá a kék algát választják legtöbben. Sok esetben a bekövetkező változások amelyeket a kezeléseink váltanak ki a sejt méretében vagy alakjában is eltéréseket okoznak. Mikroszkóp segítségével ezek beazonosíthatók. A látogatók megtekinthetik az általunk vizsgált mikroszkópikus világot akár 400 szoros nyagyításba is. Az élővilágban előforduló különböző alga fajok alaki és méretbeli sokféleségének egy szeletét ismerhetik meg.

Az élettudományban a kutatások során modell organizmusokat alkalmazunk. Ezekre egyöntetűen jellemző, hogy könnyen fenntarthatóak és ismert genom állománnyal rendelkeznek. A kiválasztott fajok jól jellemzik az evolúciós szintüknek megfelelő csoportot. A növénybiológia kutatás során viszont csak néhány kiemelkedő fajt használnak. Munkánk során elengedhetetlen a sejtek vagy növények steril, gomba, baktérium ill. egyéb fertőzés mentes nevelése, fenntartása is. Bemutatásra kerülnek folyadékban vagy petricsészén nevelhető, elterjedt zöld és kék alga fajok, a gyakran vizsgált dohány növény, valamint a gyomnövényből legnépszerűbb kísérleti objektummá vált, lúdfű is.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
18:00 - 22:00

Pontos helyszín

Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Temesvári krt. 62.
Szeged, Csongrád 6726 Magyarország
+ Google Térkép
Honlap:
www.brc.hu

Szervező intézmény

Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
nem korfüggő
Regisztrációköteles
Nem
Külföldiek számára is látogatható program
Igen
Tudományág
Természettudomány
Programtípus
Laborlátogatás, Bemutató
Nap
Péntek(szeptember 27.)
Terem
Központi épület - aula
Utca, házszám
Temesvári krt. 62.
Város
Szeged
Irányítószám
6726
Google térkép megjelenítése
Igen

Szereplők