Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Sike(é)r történet – Gondolatok a búzáról, gabonákról, gluténről (=sikér) és a gluténmentességről

2019 szeptember 27 @ 14:00 - 14:50

Ingyenes

A gabonák, és ezen belül is a búza stratégiai és gazdasági jelentőségű élelmiszer alapanyag, élelmezésünk, történelmünk, kultúránk meghatározó része. Tudunk-e eleget róluk? Hogyan alakult ki a búza- és általában a gabona alapú táplálkozás? Mit „tud” a búza, amire egyetlen más növény szemtermése sem képes? Milyen táplálkozástani és technológiai értéket képviselnek az egyes gabonafajok, fajták, újra felfedezett ősi gabonák és az ún. álgabonák (pl. amaránt vagy hajdina) az egészséges táplálkozásban? Mitől függ a gabona-, liszt- és termékminőség? Jelent-e a búza, rozs, árpa és általában a gabonafogyasztás egészségügyi vagy élelmiszerbiztonsági kockázatot? Cöliákia, lisztérzékenység, allergia, gluténmentes táplálkozás: alapvető szükségszerűségből divat?  Milyen fogyasztói igények és fejlődési irányok azonosíthatóak a 21. század gabonaiparában? A feldolgozóipar (sütő- és tésztaipar, cukrászat, gasztronómia) valamint az ember, mint fogyasztó örök dilemmája: a hagyományőrzés és innováció egyensúlya. Ilyen és hasonló témákat járunk körül, illetve ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat közösen az előadáson.


14:00-14:50


A BME regisztrációhoz kötött rendezvényeire egy személy maximum 2 főt regisztrálhat a Kutatók Éjszakája központi oldalán. A két főnél több regisztráció csoportosnak minősül. Amennyiben csoportos regisztráció lehetőségével
szeretne élni, kérjük, hogy a Központi oldalon történő regisztrációjával egyidőben ennek tényét jelezze a BME Kutatók Éjszakája egyetemi koordinátorának a rendezveny@omikk.bme.hu e-mail címen (az esemény pontos nevének és időpontjának feltüntetésével).
A csoportos regisztrációja csak az intézményi koordinátor pozitív visszajelzését követően lesz érvényes!
A BME, mint szervező intézmény fenntartja a jogot arra, hogy a legalább három fős regisztrációkat törli, amennyiben a regisztráló elmulasztja a csoportos regisztrációját bejelenteni a fent megadott e-mail címen.

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
14:00 - 14:50
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

BME – CH épület
Műegyetem rakpart 1.
Budapest, Magyarország 1111 Magyarország

Szervező intézmény

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Telefon:
+3614632444
Honlap:
bme.hu

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
általános iskola felsősöknek, gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Igen
Tudományág
Természettudomány
Programtípus
Előadás
Nap
Péntek(szeptember 27.)
Terem
201
Emelet
2. emelet
Épület
Ch
Utca, házszám
Műegyetem rakpart 1.
Város
Budapest
Irányítószám
1111
Google térkép megjelenítése
Igen