Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Titkosszolgák titkos módszerei I.

2019 szeptember 27 @ 16:00 - 17:30

Ingyenes

Program (16:00-17:30): 4 előadás + kapcsolódó raktárlátogatás


Előadások:

Cseh Gergő Bendegúz: Köszöntő

1. Takács Tibor: A beszervezés

2. Jobst Ágnes: Az állambiztonsági hálózat vidéki kiépítésének nehézségei

3. Müller Rolf: Lefigyelős, kukkos, T-állomány. A titkos személykövetések zárt világa

4. Krahulcsán Zsolt: „Ámor Háza” a Gellérthegyen. Lehallgató berendezések, örömlányok egy belügyi kuplerájban

 

1. Takács Tibor: A beszervezés (16:00-16:20)

Az állambiztonsági ügynökhálózat megszervezésének és felépítésének kulcseseménye a beszervezés: az operatív tisztek által kiválasztott és előzetesen tanulmányozott személy, a “jelölt” ennek során válik a politikai rendőrség titkos segítőjévé. Az előadás néhány konkrét példán keresztül kívánja bemutatni az ügynöki beszervezés főbb jellegzetességeit, azt, hogy a tisztnek milyen tényezőkre kellett figyelnie a beszervezés sikere érdekében. Ezen túl – ügynöki visszaemlékezések segítségével – az előadás arra is választ keres, hogy a másik oldalon ülők, a jelöltek miként élték, élhették át a folyamatot.

2. Jobst Ágnes: Az állambiztonsági hálózat vidéki kiépítésének nehézségei (16:20-16:40)

A vidéki hálózat kiépítésének problémái már Péter Gábor 1947. április 5-én, Moszkvába írott jelentésében megfogalmazódtak. Mivel faluhelyen jól ismerték egymást a lakosok, a közösségi kontroll folytán szemet szúrt, ha valaki a megszokottól eltérően viselkedett; nem célirányosan mozgott, ismeretlen emberekkel találkozgatott. A kapcsolattartás nehézségeinek leküzdéséhez az Államvédelmi Szemle című módszertani kiadvány írásai próbáltak praktikus tanácsokkal szolgálni: „Felmérhetetlen segítséget nyújt a Szemle akkor, ha rendszeresen foglalkozik megyei főosztályokon az ügynökséggel való kapcsolattartásának megszervezésével. Megyei főosztályainkon jelen pillanatban ez a legsúlyosabb probléma.” Amennyiben a tartótiszt nyilvános térben tartott kapcsolatot a hálózat tagjaival, könnyen az ügynök dekonspirálódásához vezetett, hiszen avatatlan szemtanúi akadtak a bizalmas beszélgetésnek. Sarkalatos kérdést jelentett a konspiratív és találkozási lakások hiánya; a találkozókat olykor a szabad ég alatt voltak kénytelenek lebonyolítani.

3. Müller Rolf: Lefigyelős, kukkos, T-állomány. A titkos személykövetések zárt világa (16:40-17:00)

Amikor a mögöttünk hagyott diktatúra erőszaktípusai kerülnek szóba, a „megfigyelés” rendszerint a represszió egyik alappillére, a politikai rendőrség működésének szinonimájaként hangzik el. Tág fogalom, amelybe a közbeszéd, de néha még a tudományos diskurzus is beolvaszt mindent, ami titkosszolgálati tevékenység: a telefonok, a lakások lehallgatását, a levelek felbontását, az operatív tisztek, vagy az ügynökök jelentéseit. Előadásomban azonban a fogalmat kizárólag eredeti értelmében használom, azt kísérlem meg bemutatni, hogy a magyar államvédelem/állambiztonság milyen szervezeti háttérrel, és miként alkalmazta a vizuális felderítést a látókörébe került célszemélyek mozgásának ellenőrzésekor.

4. Krahulcsán Zsolt: „Ámor Háza” a Gellérthegyen. Lehallgató berendezések, örömlányok egy belügyi kuplerájban (17:00-17:20)

1967-ben a Belügyminisztérium III/I. (Hírszerző) Csoportfőnöksége elsősorban a beutazó olasz diplomaták és üzletemberek megfigyelésére, tanulmányozására és erkölcsi lejáratására egy új – lehallgató berendezésekkel ellátott és az állambiztonság részére adatokat szolgáltató örömlányokat foglalkoztató – szórakozóhely létrehozását határozta el. A tervek szerint a Sole Mio néven megnyitó bár „megfelelő ügynöki és technikai feltételek megteremtése esetén alkalmas volna a külföldi célszemélyek ellenőrzésére, tanulmányozására, kompromittálására.” A Hegyalja út és a Sánc utca sarkán – szövetkezeti beruházásban – egy exkluzív, „olaszos” jellegű éjszakai szórakozóhely és egy hozzá kapcsolódó szálló építését tervezték, a szomszédos épületben pedig kialakították a „Tanya” fedőnévre keresztelt – az ügynökök és tartótisztjeik találkozására szolgáló – ún. K-lakást is és az egész objektumot a belügy az „Ámor Háza” fedőnévvel regisztrálta a nyilvántartásában. A szükséges hálózati és technikai feltételek megteremtését megkönnyítette, hogy a szórakozóhely létesítésének kezdeményezője (aki korábban már több olasz bár és étterem létrehozásában vett részt) az állambiztonság által beszervezett hálózati személy volt. Ő beszélte rá a szövetkezet vezetőit arra, hogy a tulajdonában lévő telken felépülő társasházban egy bárt nyissanak, a szomszédos, állami tulajdonú telken pedig egy szállodát építsenek. A hírszerzés átvette az ügynököt, aki új megbízóitól új fedőnevet („Telekes Éva”) is kapott. A Belügyminisztérium vezetése nem volt elégedett az eredményekkel, és állambiztonsági szempontból sikertelennek ítélte meg a bár működését, így 1972 elején az illetékes szövetkezet a Sole Mio bárt megszüntette és a helyszínen presszót nyitott, amely mai napig mint sztriptízbár (MAMBO BÁR) működik. Az előadásomban – fennmaradt dokumentumok alapján – a létesítmény létrejöttének körülményeiről, a titkos állambiztonsági eszközökről, módszerekről és a működés anomáliáról beszélek.

Szünet (17.20–17.30), ezt követően pedig raktárlátogatás, vezeti: Petrás Éva (17:30-18:00)

 

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
16:00 - 17:30
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
Eötvös u. 7.
Budapest, 1067 Magyarország
Telefon:
+36 1 478 6020
Honlap:
http://www.abtl.hu

Szervező intézmény

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
Telefon:
+36 1 478 6020
E-mail:
info@abtl.hu
Honlap:
http://www.abtl.hu

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Társadalomtudomány
Programtípus
Előadás
Intézményen belüli helyszín
Aula
Nap
Péntek(szeptember 27.)
Terem
Aula
Emelet
1. em.
Épület
ÁBTL
Utca, házszám
Eötvös u. 7.
Város
Budapest
Irányítószám
1067
Google térkép megjelenítése
Igen