Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Titkosszolgák titkos módszerei II.

2019 szeptember 27 @ 18:00 - 20:20

Ingyenes

Program (18:00-20:20): 5 előadás + raktárlátogatás


Előadások:

Cseh Gergő Bendegúz. Köszöntő

1. Bandi István: Titkos házkutatás a Pannonhalmi Apátságban

2. Pőcz Erzsébet: Eredetben kobozva (avagy a levélellenőrzésről)

3. Kis-Kapin Róbert: Titkos kutatás a Móra Ferenc Múzeumban

4. Szőnyei Tamás: „Szignalizálunk” Titkos beavatkozás a zenei életbe

5. Unger Gabriella: Talált tárgyak

 

1. Bandi István: Titkos házkutatás a Pannonhalmi Apátságban (18:00-18:20)

Kizárólag a titkos információgyűjtés során, bírói engedély birtokában a napjainkban érvényes jogszabályok is lehetővé teszik a nyomozó hatóságok számára, hogy magánlakásokat titokban átkutassanak, és az észlelteket technikai eszközökkel rögzítsék. Ennek kivitelezése a szakhatóságra tartozik, azonban az 1989 előtti korszak szakmai eljárások még a szocialista törvényesség kereteit is feszegették. Az eljárás szakmai kivitelezésének összetettségét senki sem vonhatja kétségbe, az előadás ennek részleteit, megtörtént eseten keresztül, képanyaggal illusztrálva mutatja be. A hatvanas évek elején pannonhalmi szerzetesi zárt közösségben végrehajtott titkos házkutatás fortélyainak, illetve a szocializmus éveiben jogsértő titkosszolgálati módszertan megismerése, a szakmai szempontok mellett, tükrözni fogja a módszer emberi jogi jogsértéseit is.

2. Pőcz Erzsébet: Eredetben kobozva (avagy a levélellenőrzésről) (18:20-18:40)

A politikai rendőrség minden rendszerben élt és él a levélellenőrzés módszerével. Az előadásban beszélek arról, hogy a postaforgalomból hogyan és miért emeltek ki küldeményeket, mi lett a kiemelt levelek sorsa, és kik voltak a megfigyelés célszemélyei.
Milyen védekező mechanizmusokat használtak az állampolgárok, és hogyan próbálták kijátszani az állambiztonsági szerveket? Indokolt volt-e a paranoia ebben a kérdésben?
Kitérek arra, hogy hálózati személyek milyen módon folytattak konspirált levelezést pl.  a hírszerző szervekkel, és milyen szerepe volt ebben a levélellenőrzésnek.
Igyekszem szemléletes példákkal megvilágítani a kérdést, és lehetőség szerint bevonni a hallgatóságot is. Az előadás során szeretnék prezentációban megmutatni néhány iratot is.

3. Kis-Kapin Róbert: Titkos kutatás a Móra Ferenc Múzeumban (18:40-19:00)

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. Alosztályának információi szerint dr. Csongor Győző szegedi muzeológus, a Móra Ferenc Múzeum alkalmazottja a második világháború idején a katonai elhárítás rádiós részlegénél rejtjelező tisztként szolgált, az 1950-es évek elejéig az illegális szabadkőműves mozgalom aktív tagja volt, 1956 végén pedig szovjetellenes és a forradalmi eseményeket dicsőítő verseket írt, sokszorosított, majd terjesztett. Ezen adatok alapján az alosztály 1968 eleje óta feldolgozó munkát folytatott Csongor “ellenséges” tevékenységének felderítése és dokumentálása céljából. Ennek részeként 1968. március 31-e kora reggelén az alosztály néhány beosztottja “Segítő” fedőnevű ideiglenes kapcsolat közreműködésével titkos kutatást hajtott végre a célszemély munkahelyi szobájában. Az operatív művelet során olyan dokumentumok kerültek a politikai rendőrség birtokába, amelyek alátámasztották a nevezettel szemben folytatott feldolgozó munka folytatásának szükségességét.

4. Szőnyei Tamás: „Szignalizálunk” Titkos beavatkozás a zenei életbe (19:00-19:20)

Az állambiztonsági szervek egyik fő feladata az volt, hogy megelőzzék a „bajt”. Ha olyasmiről értesültek, amiből esetleg probléma lehetett, fölvették az amúgy is élő kapcsolatot az adott intézménnyel, és jelezték: intézkedni kellene, hogy ne történjék semmi. Az információátadás, figyelmeztetés e módja volt a szignalizáció. Az előadás néhány konkrét példán keresztül azt mutatja be, hogy miként működött (vagy éppen: nem működött) mindez a rockzenei színtéren, a 80-as években.

5. Unger Gabriella: Talált tárgyak (19:20-19:40)

Az előadásban dossziékból előkerült tárgyakról készült fotókat fogok bemutatni. A tárgyak különféle okokból kerültek a dossziékba: némelyiket az állambiztonsági szervek bűnjelként foglalták le egy-egy vizsgálati eljárás során (pl. a titoista postagalamb jobb szárnya, horogkeresztes nyakkendő), más tárgyakat az operatív munka közben csatoltak a dossziéhoz. Ez utóbbi körbe tartoznak például a jeltárgyak (katicabogaras medál, öngyújtó, kitűző), illetve azok a tárgyak, amelyeket technikai vizsgálatnak vetettek alá (ilyenek pl. a titkosírás-előhívó pasztillák, vagy egyes falfirkálásos ügyekben a festékminta vételek). Ezekből szeretnék néhány példát bemutatni.

 

Szünet (19:40-19:50), ezt követően pedig raktárlátogatás (19.50-20:20), vezeti: Szekér Nóra

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
18:00 - 20:20
Összeg:
Ingyenes

Pontos helyszín

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
Eötvös u. 7.
Budapest, 1067 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 1 478 6020
Honlap:
http://www.abtl.hu

Szervező intézmény

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
Telefon:
+36 1 478 6020
E-mail:
info@abtl.hu
Honlap:
http://www.abtl.hu

Egyéb

Akadálymentesített
Nem
Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Igen
Külföldiek számára is látogatható program
Nem
Tudományág
Társadalomtudomány
Programtípus
Előadás
Intézményen belüli helyszín
Aula
Nap
Péntek(szeptember 27.)
Terem
Aula
Emelet
1. em.
Épület
ÁBTL
Utca, házszám
Eötvös u. 7.
Város
Budapest
Irányítószám
1067
Google térkép megjelenítése
Igen