Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Tudományos kávéházi beszélgetések: a mindennapi környezeti terheléseink civil méréseiről

2018 szeptember 28 @ 17:00 - 21:00

Mindennapi életünk során számos környezeti terhelés ér bennünket. Kutatások ugyanakkor a felhívják a figyelmet, hogy fontos lenne tisztában lennünk a minket érő terhelésekkel, hogy felelősségteljes döntéseket hozhassunk és tudjunk tenni a mi és gyermekeink kitettségének csökkentéséért.

Az ember jelenlétének, földrajzi helyzetének, egészségi állapotának, mozgásának és az őket érő külső hatásoknak a mérése egyszerűen megvalósítható szenzorok segítségével. Mindenki számára könnyen elérhető, olcsó mérési eszközök, IoT megoldások és közösségi DIY laborok, továbbá nyitott internetes közösségek segítségével a civilek saját kezükbe vehetik, demokratizálhatják a kutatást, és olyan kérdésekre is válaszokat kereshetnek, amelyekkel a hivatalos mérések, az egyetemi és céges kutatócsoportok nem tudnak, vagy nem akarnak foglalkozni.

Csatlakozzon a Kutatók Éjszakáján a tudományos kávéházi beszélgetéseinkhez, ahol a levegőminőség, a zaj és a sugárzás lakossági szenzorálásának lehetőségeiről beszélgetünk szakértőkkel. Továbbá bemutatkozik a ‘csendes helyek körülöttünk’, közösségi térképezési kezdeményezés.

További információk: https://www.meetup.com/Smart-Healthcare-Meetup/events/254781688/

Program
17h-19h között
Útjára indítunk egy levegőminőség monitorozási kezdeményezést. Egy történetíró műhelymunka keretében szeretnénk közösen elgondolkodni azon, hogy miként is dolgozzunk együtt a levegőminőségünk feltérképezésén és egy tisztább levegőjű városért. Arra kérjük a résztvevőket, hogy gondolkodjanak el velünk, osszák meg a saját történeteiket és találjuk ki együtt a másnapi AIR SENSING akció és prototípus tervezési hackathon feladatát.

19h-20.30h között
Tudományos kávéház az ionizációs és a háttérsugárzás mérésének lehetőségeiről. Dr. Gémesi Zoltánnal (kutató tanár, Szent István Egyetem) és Nikolényi István Norberttel (oktató, Szent István Egyetem)  beszélgetünk arról, hogy a sugárzásmérés merre fejlődik, és milyen fejlesztésekre lenne szükség hazánkban. Áttekintünk néhány kezdeményezést világszerte arról, hogy a lakosság miként kapcsolódik be a mérésekbe.

Láthatatlan veszély: UV sugárzás mérés a közösség szolgálatában – beszélgetés az USA-bol visszatérő Fazekas Ferenccel, a SOLaware Technologies kezdeményezőjével. Hogyan lett egy napfénymérő egyetemi projektből piacképes megoldás önkormányzatok és üzletek számára, miközben napégés megelőzéssel szolgálja a közjót?

​A „csendes helyek körülöttünk” közösségi csendmérési és térképezési kezdeményezés bemutatkozása. Budapesten is elindult egy térképezési folyamat, amelyről mesél nekünk Szász Levente, a DIY Science LAB kezdeményezője.

Részletek

Dátum:
2018 szeptember 28
Időpont:
17:00 - 21:00

Intézmények

Impact Hub Budapest
Ferenciek tere 2.
Budapest, Magyarország Magyarország
+ Google Térkép
Honlap:
https://budapest.impacthub.net/

Szervező intézmény

DIY Science LAB
Makerspace.hu

Egyéb

Életkor
gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztráció köteles
Nem
Idegennyelv
Nem
Tudományág
Egyéb
Programtípus
Beszélgetés