Események betöltése

« Összes esemény megtekintése

  • Ez az esemény elmúlt.

Vannak-e a mimózának érzelmei?

2019 szeptember 27 @ 15:00 - 16:00

Az INTERNET-fejlesztők körében egyre inkább beszédtéma, hogy a jövő INTERNET-ét a talán nem is olyan távoli jövőben emberek közötti tudatátvitel fogja kiegészíteni/felváltani. Egészen friss kísérletek eredményei tanúskodnak például a vizuális információk agyon keresztüli átadásának lehetőségéről.

Vajon ebben a tekintetben van mit tanulnunk a növényektől? Hogyan foglaljunk állást az egyre élesedő vitában, amely a botanikusok között folyik; ugyanis az egyik táborba tartozók úgy gondolják, hogy a növényeknek olyan kifinomult kognitív képességük van, mint az észlelés, a tanulás és a tudatosság, s ezt kísérletekkel bizonyítani is tudják, melyek alapján úgy vélik, hogy a növények képesek tanulni a múltbeli

tapasztalatokból és klasszikus értelemben véve kondicionálhatók. Emiatt azt állítják, hogy a növények tudatosak. Az ellentábor viszont amellett érvel, hogy a „növénytudatosság” elméletnek támogatói nem veszik figyelembe az agy nagyfokú komplexitásának és specializált funkcionalitásának fontosságát a tudatosság kialakulásának kérdésében, s ebből a szempontból vizsgálva a növények nem mennek át a tudatossági teszteken. Még ha lenne is a növényeknek idegrendszerük, az állatkísérletek arra utalnak, hogy (legalábbis az állatokban) a tudat kialakulása nem köthető csupán az idegrendszer „debütálásához”, hanem az sokkal inkább az agy evolúcionális fejlődésével megjelenő funkcionális specializáció és összetettség következménye.

Egy biztos: nem véletlenül származik a mimóza nevéből emberi tulajdonságra utaló elnevezés, hiszen a mimóza növény érintésre apró leveleinek összecsukódásával, erősebb behatás esetén a teljes levél lehajlásával válaszol; de vajon mennyit és hogyan érzékelnek a növények a körülöttük zajló világ eseményeiből?

Részletek

Dátum:
2019 szeptember 27
Időpont:
15:00 - 16:00

Pontos helyszín

Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar
Guba Sándor u. 40.
Kaposvár, Somogy 7400 Magyarország
Telefon:
82/505-800
Honlap:
www.ke.hu

Szervező intézmény

Kaposvári Egyetem

Egyéb

Akadálymentesített
Igen
Életkor
általános iskola felsősöknek, gimnazistáknak, egyetemistáknak, felnőtteknek
Regisztrációköteles
Nem
Külföldiek számára is látogatható program
Igen
Tudományág
Agrártudomány
Programtípus
Előadás
Intézményen belüli helyszín
Új Tanügyi épület 165.
Nap
Péntek(szeptember 27.)

Szereplők