Katasztrófavédelmi Intézet Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék

Tanulmányai szerteágazók, 1988-ban helikoptervezetőként végzett a Killián György Repülőműszaki Főiskolán, 1999-ben mérnök – közgazdász diplomát kapott a Miskolci Egyetemen, majd 2002-ben védelmi igazgatási menedzser oklevelet szerzett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

2008-ban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Katonai Műszaki Doktori Iskoláján PhD fokozatot szerzett “Az erdőtüzek légi felderítésének és oltásának kutatás-fejlesztése” című értekezésével. 2013-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskoláján szerezte második PhD fokozatát, értekezésének címe: „A tűzoltásvezetők kényszerhelyzeti döntéshozatala”. 2015-ben habilitált a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, habilitációs tézisének címe: “Az erdőtüzek oltásának hatékonyabbá tétele a légi felderítés, a légi tűzoltás és az oltóanyagok megválasztásának vizsgálatával”.

Pályafutását a Magyar Honvédségben helikoptervezetőként kezdte, ahol a légi tűzoltásnál hasznos és szükséges alapvető képzésben is részesült. Tűzoltó pályafutása Miskolcról indult, tanított a BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központjában, kiemelt főelőadó volt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, majd Szendrőbe került tűzoltóparancsnoknak, ahol két K+F projektet vezetett, ezen kívül olyan kezdeményezések köthetők a nevéhez, mint a robbanó oltókészülékek erdőtüzeknél történő használata, vagy a pilóta nélküli repülőgépek erdőtüzeknél történő alkalmazása. Legutóbbi pályázatához az Európai Unió által finanszírozott Horizont 2020 program keretében „I4F technology” címmel egy légi tűzoltó tartály kifejlesztéséhez szerzett támogatást.

Jó kapcsolatokat ápol a kaliforniai székhelyű NASA Ames kutató csoportjával és az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatának távérzékelő csoportjával, számos szervezetnek tagja, többek között a fentiek által szervezett Tactical Fire Remote Sensing Advisore Committee-nek is.

Az erdőtüzek oltásának témájában már többször tartott előadást, így Európán kívül az Egyesült Államokban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Izraelben, Kínában, Oroszországban és legutóbb Ausztráliában is. Több, mint kétszáz publikációjának jelentős része is ehhez a témakörhöz kapcsolódik, a munkáira történt hivatkozások száma meghaladja az ezret.