Dr. Seres István Gödöllőn lakik és dolgozik, feleségével együtt négy – most már felnőtt – gyerekük van. Középiskolai tanulmányait a tatai Eötvös József Gimnáziumban végezte, diplomáját az ELTE TTK matematika – fizika- számítástechnika tanári szakán szerezte. Az egyetem után a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (mai Szent István Egyetem) Fizika Tanszékén kezdett fizikát oktatni, azóta is ott dolgozik.

Az egyetemi fizika oktatás mellett 2003 óta oktat fizikát a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban, elsősorban Fizika fakultációs órákat az egyetemekre készülőknek, de egy-egy normál osztálynak is, és aktívan részt vesz az érettségi vizsgáztatásban.

A kezdetektől bekapcsolódott a tehetséggondozásba, az egyetemi hallgatók (TDK, diploma) körében, és a középiskolások között is. Középiskolás tanítványai sokféle versenyen szerepeltek eredményesen Károlyi Iréneusz verseny döntőjétől kezdve a Mikola verseny döntőjén át az OKTV döntőig. Rendszeresen vezet hallgatói kutatási projekteket, az egyetemi TDK keretében (OTDK első helyezett hallgatója is volt), és a középiskolások körében is (pl. NTP-MTTD pályázatok, de 2006 óta minden évben volt ÚT a Tudományhoz projekt a vezetésével).

Mivel a Fizika a tantárgyak országos népszerűségi versenyében általában a sor vége felé kullog, nagy szükségét érzi, hogy a tantárgy presztízsét növelni próbálja. Ennek érdekében endszeresen szervez kísérleti bemutatókat a környékbeli iskolákban, és az egyetemen (a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében, annak indulása óta főszereplője a Kísérletek Éjszakája fizika show-nak, de például a Múzeumok Éjszakáján is hagyományos program a kollégáival közösen bemutatott Fizika kísérletezés.

Munkája során több egyetemi és minisztériumi kitüntetést is kapott. Bár ezen kitüntetések is nagy megtiszteltetést jelentettek számára, sokkal nagyobb örömet okoztak neki azok a „kitüntetések”, amelyeket a diákok felterjesztésére kapott (pl. az Egyetemen többször „kiérdemelt” „Gyűrűzött tanár” pozíció, vagy a tanítványai felterjesztésére megkapott MOL MesterM díj, vagy a Bonis Bona – a Nemzet Tehetségeiért díj. Különösen nagy megtiszteltetésnek tartja a 2017 évben az Eötvös Loránd Fizika Társulat által adományozott Mikola Sándor díjat.

Különösen megtisztelő számára a fizikatanár kollégái által adott elismerés, így a 2018-as Kutatók Éjszakáján bemutatandó programjában részben azokat a kísérleteket mutatja be, amelyekre a 2018-as Szegedi Fizikatanári Ankéton a műhelyfoglalkozására Víg Piroska kolléganőjével együtt I helyezést kapott.