Horváth Roland vagyok, a Soproni Széchenyi István Gimnázium 12. osztályos tanulója. 7 éve foglalkozom komolyabban programozással, alkalmazásfejlesztéssel. Számos projektet, weboldalt, applikációt készítettem már. A kódnyelveket autodidakta módon tanultam meg nagyrészt angol nyelvű online oktató kurzusok segítségével tanulom folyamatosan a Unity C#, Swift, PHP, JS, React Native, stb. Technológiákat, programnyelveket. Időközben sikerült az angol nyelvet is elsajátítanom, így az angol levelezés, angol nyelvű versenyprezentáció, előadás ma már nem jelent gondot.

A Show Me! (Mutasd!) jelnyelv népszerűsítő, oktató alkalmazás fejlesztését 2014-ben kezdtem és a fejlesztése azóta is folyik. A Mutasd! két 3D-s animált kéz és játékos ábrák segítségével mutatja be a jelnyelv alapjait, számtalan játékos lehetőséget kínálva az ismeretek elsajátítására. Kezdetben csak a magyar jelnyelvre épült, de mára már egy komplex, idegen nyelvű fordító-funkcióval is bővült az alkalmazás és a virtuális valóságban való megjelenésre és használatra alkalmas verziója is elkészült. A kezdeti időszakban, a jelnyelvi szakirodalom megismerésében, kutatásokban osztálytársam, Tóth Fanni volt segítségemre. Az alkalmazás fejlesztését egyedül végeztem, a látványvilág megtervezését, a felületi ikonok, az 3D-s kezek mind saját tervezések. A honlap és a háttérszerver üzemeltetését, fejlesztését is én végzem, valamint a felhasználókkal való online kapcsolattartást, technikai segítségnyújtást, kérdések megválaszolását is én látom el.

A projekt itthon minden középiskolások és egyetemi hallgatók számára kiírt versenyt megnyert;

– BME 1app Alkalmazás Fejlesztő Verseny I. díj,

– NISZ különdíj,

– TUDOK Nagydíj,

– 25. Ifjusági Tudományos és Innováció Verseny I.hely

– Siemens Junior különdíj,

– Oracle Fiatal Tehetség díj,

– UPC Future Makers Magyarország I.hely,

– Liberty Global Future Makers Nemzetközi Verseny II. helyezés.

 

A hazai elismeréseken kívül sikerült országhatáron kívül is megmutassam a projektem. 2016 májusában a “<19 Szabadfogású Számítógép” verseny győzteseként meghívást kaptam Zürichbe, hogy bemutathassam a Mutasd!-ot a svájci Migros kulturális alapítvány versenyének díjkiosztóján. 2016 augusztusában részt vehettem Brüsszelben, a EUCYS 2016, Fiatal Tudósok Európai Versenyén. 2017-ben a Magyar Innovációs Szövetség felkérésére projektem képviselte Magyarországot az USA-ban megrendezésre kerülő INTEL ISEF 2017 Tudományos Világversenyen Los Angelesben. 75 ország, 1800 fiatal, országában győztes tudósának részvételével megrendezésre kerülő világdöntőn több ezer látogatónak és akadémikusokból álló zsűritagoknak mutathattam meg a projektemet, egy egyhetes nívós nyílt expo keretében. A versenyen közel 20 kategóriában osztottak díjakat, az asztrofizikától a mikrobiológiáig. A System Software kategóriában a projektem elhozta ezen a nagyon rangos világversenyen az előkelő 4. helyezést.

Büszkén és boldogan állíthatom, hogy az én egyszerű kiállítói standom iránt legalább akkora érdeklődést tanúsítottak a látogatók, mint a méregdrága, mega-költségvetésű projektek iránt.

A versenyeredményeimnek köszönhetően, 2016 nyarán tagja lettem a MAFITUD (Magyar Fiatal Tudósok) társaságának. A díjakon túl az igazi nyeremény az volt, hogy olyan nagyszerű emberekkel foghattam kezet mint dr. Sólyom László úr, dr. Lovász László úr, dr. Pálinkás József úr, Novák Katalin, Sipos Imre, stb.

Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy annak a kiváló fiatal tudósokból álló jelölttársaságnak a tagja lehettem, akik közül került kiválasztásra az, aki 2017-ben Stockholmban a Nobel-díjátadó rendezvénysorozat alkalmával bemutathatta a projektjét. Sajnos nem én voltam a kiválasztott, de már a jelölés is nagy megtiszteltetés számomra.

15 éves fiatalként a legnagyobb örömöt és egyben bánatot az okozta, hogy projektemet benevezve meghívást nyertem 2016 júniusban, az Apple által megrendezett WWDC (World Wide Developer Conference) San Francisco-i konferenciára. Sajnos kiskorúként szülői kíséret nélkül nem vehettem részt a rendezvényen és csak az én költségem lett volna fedezve, így ezzel a lehetőséggel nem tudtam élni. A világon több százezer jelentkezőből mindössze 400 fiatalt hívnak meg évente. Nekem és a projektemnek ez sikerült!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetségprogram nyerteseként támogatást kaptam egy notebook megvásárlására, amely nagy segítség volt a projekt eddigi fejlesztésben.

2017-ben MOL Új Európa Alapítvány támogatottja lettem, 2017.07-ben a Hónap Emberének választottak.

 

A Show Me! (Mutasd!) fejlesztése 3 éve kezdődött. Még sok munka van hátra, de az már biztos, hogy megéri a fáradozást. Minden visszaigazolás megerősít abban, hogy folytatnom kell a fejlesztést. A versenyeknek köszönhetően, a sajtóhíreknek hála már így is sokan megismerték a projektet. De ebben a projektben még mindig rengeteg lehetőség rejlik! A projekt eleinte egy egyszerű oktató appnak indult, de ma már egy magyar-idegennyelv fordítására alkalmas szótárfunkció is elkészült és egy VR szemüveg és egy egyszerű okostelefon használatával, a virtuális valóságban megjelenő és használható verziót is elkészítettem.

 

Fejlesztés közbe újabb és újabb fejlesztésre váró lehetőségeket fedezek fel, amiket meg szeretnék valósítani, ha pedig végre elnyeri végleges formáját szeretném minden iskolába, óvodába, mint ingyenesen letölthető alkalmazást eljuttatni. Addig még nagyon sok munka van vele, főleg nemzetközi tapasztalatokat szeretnék még szerezni és ezeket felhasználni a továbbfejlesztésben. A Show Me! (Mutasd!) jelenlegi verziója letölthető Windows-ra és macOS-re a projekt honlapjáról: http://mutasdapp.com/ és az App Store és Google Play áruházakból, iOS-t és Android-ot futtató eszközökre.