PhD hallgató a CEU jogi tanszékén.

A képviseleti demokrácia időről időre válságba kerül, egy ilyen krízishelyzetben élünk ma is. Az alkotmányjogászoknak ilyenkor többek között az a dolga, hogy átgondolják milyen intézményi reformokkal lehetne javítani a rendszer működésén. A kutatásom során azt vizsgálom, hogy egészen konkrétan milyen követelményeket lehet támasztani a parlamenti törvényalkotási eljárással szemben és ezeket hogyan lehet hatékonyan kikényszeríteni nem csak politikai, de jogi eszközökkel is. Ez a kutatás nagyon izgalmas számomra, hiszen végső soron arra keresem a választ, hogy a jog képes-e, és ha igen, akkor hogyan, befolyásolni a politikai rendszer működését.

Az egyik ok, amiért kifejezetten büszke vagyok arra, hogy a CEU hallgatója vagyok az nem más, mint az egyetem elhelyezkedése. Globális szempontból a tudományos élet decentralizációja, a kutatók egyenjogúságának támogatása, a magas színvonalú kutatások feltétleinek széleskörű biztosítása megkívánja, hogy kiváló egyetemek és kutatóközpontok működjenek a világ minden táján, ne csak a legfejlettebb országokban. A CEU bármelyik nyugat-európai vagy észak-amerikai ország tudományos közegében megállná a helyét, de ezzel feladná ezt a fontos küldetését.

Kifejezetten fontosnak tartom továbbá, hogy az egyetem nem csupán deklarálja, de működése során érvényre is juttatja a tudományos élet olyan alapvető értékeit, mint a kutatás szabadsága vagy a tudományos tevékenységgel együtt járó társadalmi felelősség. Egy kutató számára talán minden másnál fontosabb az integritásának megőrzése. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan közegben tudjon dolgozni, ahol csak szakmai elvárásoknak kell megfelelnie és senki nem törekszik az intellektuális függetlenségének csorbítására.