Németh Zoltán az ELTE Kémiai Intézetének Magkémiai Laboratóriumában szerezte PhD fokozatát 2008-ban. Kutatómunkája során elsősorban vas- és kobaltalapú mágneses oxidokkal foglalkozott, Mössbauer-spketroszkópussá válása során emelett számos vas-, ón- és európiumtartalmú fémorganikus molekulát, polimereket, félvezetőket, katalizátorokat stb. tanulmányozva.

Mindeközben egyre több időt töltött szinkrotronoknál kobaltoxidok és vastartalmú fémorganikus vegyületek röntgenspektroszkópiás vizsgálataival, így 2012-ben csatlakozott a Wigner Fizikai Kutatóközpont Röntgenspektroszkópiai Csoportjához. Ennek köszönhetően egyre gyakrabban vett részt és vezetett szinkrotronos és röntgen szabadelektronlézeres nagyberendezéseknél kísérleti munkát, az anyagokat immár nem csak alapállapotukban, hanem működés közben, a röntgenspektroszkópiákat ultragyors fényképezőgépként is használva.

Az itthoni laboratóriumban megvalósított egy, a világon még igen ritka nagy energiafelbontású röntgenspektrométert, mellyel eddig csak nagyberendezéseknél kivitelezhető kísérleteket tett lehetővé laboratóriumi szinten.
Vezetője az MTA Nukleáris Anyagvizsgálati Munkabizottságának és tagja a Mössbauer-spektroszkópusok nemzetközi irányító testületének.

Események amelyeken szerepel:
Kapcsolt intézmények: