Orosz István 1951. október 24-én született Kecskeméten.
A kecskeméti Katona József Gimnáziumban végezte a középiskolát. A Magyar Iparművészeti Főiskola grafikai szakán szerzett diplomát 1975-ben.

Munkáival a sík, a tér és az idő új és szokatlan megmutatását célozza meg.
Grafikái olyan optikai csapdák és vizuális paradoxonok, amelyek létezhetetlen terekbe, kivitelezhetetlen építményekbe csalogatják a szemlélőt. Művein tótágast áll a perspektíva, a konvex felület konkávra vált, az agyunk lázasan kattog a verziók között. Szívesen kísérletezik a téri illúziókeltés megjelenítésére kifejlesztett perspektivikus ábrázolás túlzásaival, melynek során úgy torzít el képeket, hogy csak bizonyos nézőpontokból, illetve tükröződő felületek közbeiktatása révén kap értelmet a kép. A kettős jelentésű munkák, optikai illúziók, geometriai paradoxonok és anamorfózisok elméletével, történetével és filozófiájával is foglalkozik.

“Vannak dolgok, amiket el tudok képzelni és le tudok rajzolni. Vannak, amiket el tudok képzelni, de nem tudok lerajzolni. Vajon le tudok-e rajzolni valami olyat, amit nem tudok elképzelni?”- Nos ezek a gondolatok foglalkoztatják Orosz István képzőművészt.

Események amelyeken szerepel:
 • Orosz István kiállítás
 • Akadálymentesített: Nem
  Életkor: nem korfüggő
  Regisztrációköteles: Nem
  Külföldiek számára is látogatható program: Igen
  Tudományág: Művészet
  Programtípus: Kiállítás/Tárlatvezetés
  Intézményen belüli helyszín: 14. terem (1. emelet)
  Nap: Péntek(szeptember 27.)
Kapcsolt intézmények: