Események betöltése

← Vissza az Események-hez

Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló

22 314-456||telapo.datatrans.hu

 

Székesfehérvár Bemutató Csillagvizsgálóját 1961. december 17-én avatta fel Dr. Kulin György. Ettől az időponttól folyik a rendszeres csillagászati ismeretterjesztés városunkban. A Csillagda 1977-ben költözött jelenlegi helyére: A Szabadművelődés Háza legfelső szintjére. A székesfehérvári születésű szakcsillagász, Terkán Lajos emlékére 1993–ban felvette a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló (angol rövidítésben TELAPO – TErkán LAjos Public Observatory) nevet. A társadalmi változások és törvényi szabályozások miatt 2005-től alapítványi formában működik.

Legfontosabb tevékenységeink: az iskolai oktatásból hiányzó csillagászati, űrkutatási és egyéb természettudományos ismeretek átadása illetve elmélyítése, két korosztály számára heti rendszerességgel csillagász szakkörök működtetése, a tavaszi és őszi időszakban iskolák, szervezett csoportok vagy egyéni érdeklődők számára ismeretterjesztő előadások és távcsöves bemutatók tartása, évente észlelőtáborok, esetenként csillagászati vetélkedők szervezése, valamint ismeretterjesztő előadások és konferenciák rendezése (pl. 1995. óta minden évben a Szkeptikus konferencia), észlelő hétvégék és tanulmányi kirándulások szervezése, éjszakai csillagtúra szervezése és lebonyolítása.

Intézményünk a Kutatók Éjszakájához 2010. óta kapcsolódik, szabad szemes és távcsöves bemutatókkal, ismeretterjesztő előadásokkal. Fontosnak tartjuk a természettudományos ismeretek terjesztését, hogy felvértezzük a látogatóinkat az áltudományok ellen.

A Csillagvizsgáló fő műszere, a 300 mm tükörátmérőjű Newton-rendszerű teleszkóp 1967 óta szolgálja a távcsöves bemutatókat, a csillagászati ismeretterjesztést Székesfehérváron.

Végleges helyére 1977-ben került, az akkori „Velinszky László Ifjúsági és Úttörőház”, ma „A Szabadművelődés Háza” eleve erre a célra tervezett és kialakított tetejére. A 6 méter átmérőjű kupolát a Magyar Honvédség helikoptere szállította a helyére.

 

  • Sajnos nincs találat.

Szervező összes eseménye →