A boszorkánykonyhától a gasztrotudományig I Programajánló

Fontos-e, hogy milyen tojást vegyél? Hogy derítheted ki, hogy épp hamisított mézet csurgatsz a teádba? Mit tud a búza, amit más nem? A Kutatók Éjszakáján a táplálkozásod minőségével is foglalkozunk.

„Tudomány a tányéron” – gasztrokaland az érzékek birodalmában

Lépj be a gasztronómia tudományos kulisszái mögé! A vendéglátás nemcsak főzés – kémia, érzékszervi pszichológia, fenntarthatóság és világjárás is egyszerre. A „Tudomány a tányéron” című interaktív élményprogramban látványos kísérleteken, ízfelismeréseken, illatjátékokon és kvízeken keresztül tapasztalhatod meg, mi minden rejlik egy egyszerű falat mögött.
A látogatók kis csoportokban, forgószínpadszerűen járhatják végig az öt tematikus állomást az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatóinak és oktatóinak vezetésével.

Jobb-e a legeltetett állatok húsa? Milyen tojást vegyél?

Miben különbözik az eltérő körülmények között tartott állatok élete, és mit jelent ez az állatok jólléte és az állati termékek minősége szempontjából? Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet programján hasznos információkat kaphatsz arról, miből választhatsz valójában a boltokban vagy a piacon. Több szempontból is megvizsgálják a különböző tartásmódból származó tojásokat és húsokat, megismertetnek a szabadon tartott házityúk és a legeltetett szarvasmarha életmódjával, táplálkozásával és azzal, milyen kapcsolatban lehet ez a te fogyasztói életeddel.

Miért jó a méz, és honnan tudjuk, hogy hamisított?

Ismerd meg a méhészeti termékek (méz, virágpor, méhpempő, propolisz) előállításának folyamatát és táplálkozás-élettani jellemzőit! A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán elárulják, mikor fogj gyanút, hogy hamisított mézzel van dolgod. Ebben segítenek majd az előadás után megkóstolható fajtamézek is.

Boszorkánykonyha – gasztronómiai kalandozás és játék

A Debreceni Egyetem gasztronómiai vetélkedőjének selejtezője egy Kahoot-rejtvény lesz, amelyből tizenketten jutnak a döntőbe. A továbbjutott versenyzőknek a vendéglátó kabinetben kell helyt állniuk az alábbi izgalmas feladatokban:

Mindent az orrnak – fűszerek és ízesítők felismerése illat alapján.

Mindent a kéznek – alapanyagok felismerése tapintással egy dobozból.

Mindent a szájnak – vakkóstolás, ételek, italok felismerése, megkülönböztetése íz alapján.

Ha a hűtőnk beszélni tudna – országok ételei és italai (szemmaszk nélkül) – Kahoot-játék.

Bájitalkészítés – varázslatok a bárpult mögött.

Sike(é)r történet: búza, gabona, glutén és gluténmentesség

A gabonák, ezen belül is a búza stratégiai és gazdasági jelentőségű élelmiszer alapanyag, élelmezésünk, történelmünk, kultúránk meghatározó része. Vajon eleget tudunk róla? Hogyan alakult ki a búza, illetve a gabonaalapú táplálkozás? Mit „tud” a búza, amire egyetlen más növény szemtermése sem képes? Milyen táplálkozási és technológiai értéket képviselnek az egyes gabonafajok, fajták, újra felfedezett ősi gabonák és az ún. álgabonák az egészséges táplálkozásban? Mitől függ a gabona, illetve a liszt minősége? Jelent-e a gabonafogyasztás egészségügyi vagy élelmiszerbiztonsági kockázatot? Látogatóival közösen ilyen és ezekhez hasonló témákat jár körbe a BME előadója, Dr. Tömösközi Sándor.

2025. szeptember 10.
Kutatók Éjszakája
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.