Figyelem! A 2024-es regisztráció, előreláthatólag nyár végén indul el.

A programok szeptember elejétől lesznek elérhetőek a látogatók számára.

Sajtóanyagokhoz

Kötelező és ajánlott szöveg partnereknek:

A Kutatók Éjszakájáról

Az Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekén várja a tudomány iránt érdeklődőket. 2018-tól a rendezvény már kétnapos: péntek délutántól szombat estig mutatjuk be a tudomány fontosságát és a kutatói életpálya színességét látványos, interaktív, sokszínű programjainkkal. 2024-ben is szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg a programokat: szeptember 27 – 28. között.  Terveink szerint online, hibrid és személyesen látogatható programokkal várja a látogatókat az eseménysorozat.


A koronavírus járvány is demonstrálja a tudomány fontosságát világunk jövőjének alakítása során. A kutatás-fejlesztés és az innováció; az új, tudásintenzív termékek előállítása Európa jövőbeli versenyképességének a záloga. Különösen igaz ez a járványt követő időszak gazdasági megújulására. Éppen ezért kiemelt fontosságú a kutató bemutatása a társadalomnak és a fiatalok figyelmének felhívása a kutatói és fejlesztői karrier lehetőségére.

Az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, és szervezett érdekes programokat, tavaly viszont már közel 50 magyarországi település 200-nál több parnerintézménye várta több mint 2500 programmal a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

A szervezőkről

Az Európai Kutatók Éjszakája megvalósulását Magyarországon 2024-ben az Európai Bizottság a Marie Skłodowska-Curie-program által teszi lehetővé a 101162435 számú támogatási megállapodás keretében. A rendezés jogát nyertes pályázóként immár sokadszor az RCISD Regionális Tudásközpont által vezetett konzorcium kapta meg, amelynek tagja a Nők a Tudományban Egyesület, az Óbudai Egyetem (mint társult tag), a Hétfa Kutatóintézet és a TIT Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

A múlt

Magyarországon a kezdetektől, 2005 óta minden évben megújuló programokkal és egyre több helyen, több partnerrel várjuk az érdeklődőket. A részletes magyarországi történésekről itt olvashat többet: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kutat%C3%B3k_%C3%89jszak%C3%A1ja

Kinek érdekes?

Mindenkinek! 🙂 Bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számít, a programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket. 

Sajtóközleményeink

Kutatók Éjszakája 2024 SajtótájékoztatóIdén is megrendezik a Kutatók Éjszakáját

2024-ben szeptember 27-én és szeptember 28-án több száz helyszínen várhatóan 2000-nél is több program várja a tudomány iránt érdeklődőket, legyenek gyerekek, diákok vagy bármilyen életkorú felnőttek.

Bár messze még az ősz, de mi már szeptember végére készülünk, ugyanis idén is lesz Kutatók Éjszakája. A méltán népszerű rendezvényt – csakúgy, mint a korábbi években – az RCISD Regionális Tudásközpont és a köré szerveződött konzorcium rendezi, amely ezúttal két évre nyerte el az Európai Unió Marie Skłodowska Curie Akcióinak támogatását. A rendezvényhez idén is több száz intézmény csatlakozik, amelyek előre láthatólag kétezernél több programmal várják majd az érdeklődőket.

Az elmúlt két évben a szervezők dolgát megnehezítette a járvány és az a tény, hogy tavaly egyetlen magyarországi pályázónak sem sikerült elnyernie az uniós támogatást. Ennek ellenére az RCISD részben saját forrásaira támaszkodva, részben az erre a célra létrehozott alapítvány (http://www.kutatokejszakaja.com/) segítségével a veszélyhelyzeti intézkedések betartásával sikeres eseményt szervezett.

A részletes program szeptember elejétől lesz elérhető a Kutatók Éjszakája honlapján (www.kutatok.test), ahol addig is érdekes hírek olvashatók a tudomány világából, csakúgy, mint a rendezvény Facebook oldalán: http://www.facebook.com/kutatokejszakaja.

A szervező konzorcium tagjai:

RCISD Regionális Tudásközpont

Óbudai Egyetem

Nők a Tudományban Egyesület

TIT Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Hétfa Kutatóintézet

Sajtókapcsolat: Grosschmid Péter kommunikációs igazgató: [email protected]

Szervezéssel kapcsolatos kérdések: Merza András projektfelelős: [email protected]

IDÉN IS LESZ KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!

A több mint egy évtizede rendszeresen visszatérő őszi nagy tudományfesztiválra 2024-ben szeptember 27-én és szeptember 28-án kerül sor.

A szervezők célja a diákok, szüleik, tanáraik és az egész nagyközönség számára bemutatni, hogy a műszaki és a természettudományok a mindennapjainkban milyen mértékben szövik át életünket, mennyire fontosak ezek a szakterületek a folyamatok leírásához, megértéséhez, új összefüggések felfedezéséhez; ahhoz, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot. Ezen túlmenően támogassa a közoktatási és felsőoktatási intézmények, illetve a gyakorlati helyet biztosító vállalatok együttműködését, népszerűsítse a tudományt, a tudományos és innováció tevékenységet és a kutatói életpályát.

Partnertámogatás

Letölthető logók és képek

Ezen a linken elérik a 2024-es csomagot.

A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Kutatási Végrehajtó Ügynökség (REA) véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.

Grosschmid Péter
sajtókapcsolati referens


[email protected]

Márk Marcell Ádám
kommunikációs kampánymenedzser


[email protected]

Merza András
projektfelelős


[email protected]

Kardon Béla
koordinátor


[email protected]