A HELY – A Nemzeti Múzeum online sorozata tovább bővül

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai ebben a hónapban különleges utazásra hívják a – még mindig – távoli látogatókat a  múzeum blogjánFacebook– és Instagram oldalán.

A tér használatának ókori és jelenkori módozatai, helyek emlékének, nevének megőrzése vagy éppen átírásának, kiradírozásának szándéka, egykori terek újraalkotása a digitális technika segítségével számos izgalmat tartogat; ünnepi és mindennapi helyek, emlékezetre méltó és csak emlékekben őrzött terek elevenednek meg a régész, történész, művészettörténész és restaurátor szakemberek írásaiban.
 
Március után, különleges hangsúlyt kap a Nemzeti Múzeum épülete és a Múzeumkert: forradalmi események és az emlékezés helyszíne, a zajos városban felüdülést kínáló kert és padjai, a jól ismert, ikonikus épület, műemlék, amely szakmai közösségünk számára egyben munkahely, az általunk gondozott műtárgyak lakóhelye. A „hely”-ről való gondolkodás ugyanakkor másfajta intellektuális kalandozásra is rábírta muzeológusainkat: körbejárjuk a lakóhely, a lelőhely, a vesztőhely, az emlékhely, az átnevezett hely, az ősi/történelmi hotspot, a kirakat és a műhely, a kint és bent, a fent és a mélyben fogalmát.

A Hely sorozat eddig megjelent blogbejegyzései:A SZKÍTA KORI ÉPÍTÉSZET REJTÉLYEI
A FÉLSZIGET KORA VASKORA,
AVAGY TIHANY HALLSTATT-KORI MŰEMLÉKEI
A MÚZEUMKERT, MINT AZ 1848-AS EMLÉKEZET KIEMELT HELYSZÍNEKŐMESÉK
A MÚZEUMKERTI PADKELTA ÉS RÓMAI ÉPÜLETEK TÉRHASZNÁLAT ELEMZÉSE
VILÁGOK KÖZTI ÁTJÁRÓKEGY BRONZKORI ERŐDÍTETT FÖLDVÁR VIZSGÁLATA

A Hely sorozat eddig megjelent Facebook-bejegyzései:

Budapest egykori kirakata – Corvin áruházA restaurátor műhely
Ady Endre törzsasztalánálOlasz emlékek a Múzeumkertben I.
Olasz emlékek a Múzeumkertben II.„Kispest” vizualizációja / Szociográfia a város peremén 
Olasz emlékek a Múzeumkertben III.Hogyan lett a Nádor utcából Münnich Ferenc utca?
És miként állt vissza a régi rend?
Vesztőhelytől a nyughelyig / A magyar „jakobinusok” exhumálásaA gyász helyei 1920-ban

A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményei rendkívül színesek és összetettek, a változatos tárgyi anyag megőrzéséhez, kutatásához, bemutatásához többszáz különböző képzettségű szakember munkája szükséges: az archaeozoológustól kezdve a numizmatikuson át a különböző korszakok, tárgytípusok speciális szakértőjéig. Hogy ennek a számtalan irányba mutató multidiszciplináris közösségnek a tudását összefűzhessük, minden hónapban más fogalmat jelölünk ki. A Testtörténetek, a Lélektörténetek, az Ünnepi asztal és a Kezdetek a Szerepcsere fogalma után keljenek útra velünk ebben a hónapban is a HELY szellemében!

2021. április 8.