A Kutatók Éjszakájának sajtótájékoztatója

Szeptember 28-án, szerdán délelőtt a Millenárison az Álmok Álmodói kiállítás Wermer termében tartottunk sajtótájékoztatót az idei Kutatók Éjszakájáról. 

 A sajtótájékoztatón részt vett Farkas Bertalan űrhajós, akinek vezetésével a tájékoztató után megtekinthető volt a kiállítás űrkutatással foglalkozó részlege.

Akik felszólaltak:
RCISD – Kardon Béla tudományos igazgató, koordinátor
Millenáris – Szentirmai-Zöld Máté projektigazgató
Kulturális és Innovációs Minisztérium – György László államtitkár
Farkas Bertalan dandártábornok, űrhajós
EGIS – András Klára humánerőforrás és kommunikációs igazgató
Óbudai Egyetem – Felde Imre rektorhelyettes

Szeptember 30-án (pénteken) és október 1-jén (szombaton) szerte az országban számos intézmény várja a látogatókat az erre a két napra szervezett programjaival. Egyetemek, kutatóintézetek, levéltárak, múzeumok és más, tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó létesítmények minden korábbi évnél szélesebb kínálattal várják az érdeklődőket, így a járványos évek után most ismét személyesen, és nem csak online lehet részt venni a foglalkozásokon, előadásokon, interaktív programokon.

0-tól 99 éves korig sokezer ember ismerkedhet meg a tudomány eredményeivel – több mint 50 település 170-nél is több intézménye 260 helyszínen 2500-nál is több programmal várja a közönséget. Minden programon ingyenes a részvétel, azonban néhány helyen előzetes regisztrációhoz kötik a részvételt.

A programokat a kutatok.test oldalán lehet megtalálni, ahol tudományterület, helyszín, idősáv, ajánlott életkor alapján lehet leszűkíteni a találatokat.

Az Európai Unió megbízásából a Marie Skłodowska-Curie Akciók keretében egy konzorcium biztosít országos szintű hátteret a magyarországi programokhoz. Tagjai az RCISD Regionális Tudásközpont, a Nők a Tudományban Egyesület, az Óbudai Egyetem, a TIT Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Hétfa Kutatóintézet.

A rendezvény megvalósításához az Európai Unió nyújt támogatást, de a látványosabb és gördülékenyebb rendezést számos magyarországi támogató is segíti, listájuk a Kutatók Éjszakája honlapján tekinthető meg.

2022. szeptember 28.