A nanokémia és a jedik: életminőség-javító felfedezések a laborból

Brain Star rovatunkban fiatal kutatókat ismertetünk meg a nagyközönséggel. Pillants bele egy kutató életébe! Saját zenekarában basszusgitározik, bakancslistáján főleg úti célok szerepelnek: Vietnam, Kambodzsa és Kolumbia. Juriga Dávidnak, a Semmelweis Egyetem tudományos segédmunkatársának egy jó barátja említette, hogy lenne szabad hely kutatómunkát végezni olyan témában, ami ötvözi kedvenc tudományterületeit, a szerves kémiát, fizikát és biológiát. Így kötött ki a nanokémiai kutatócsoportban – ennek már 11 éve.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el… vagy kérdezze meg… – ismerős a reklámokból, igaz? Tudjuk, hogy a gyógyszerek használata közben mellékhatások léphetnek fel, ami számtalan tényező függvénye, például az alkalmazott dózisé is. Emellett a modern orvoslásnak, gyógyításnak köszönhetően ma már gyakori, hogy gyógyító funkciót ellátó eszközöket, anyagokat alkalmaznak vagy „építenek” a szervezetbe, hogy biztosítsák annak megfelelő működését, gyógyulását. Ezek néha egészen mindennaposak, mint egy fogtömés vagy a kontaktlencse, máskor jóval bonyolultabbak, mint a pacemaker, a szívbillentyű vagy a szövettámasz például.

A nanokémiával foglalkozó kutatók azt vizsgálják, hogy a nano- és mikroméretű anyagokat hogyan lehet alkalmazni például az orvosi biológia, a gyógyszerészet területén. Juriga Dávid a Semmelweis Egyetem Nanokémiai Kutatócsoportjának tudományos segédmunkatársa is egy ilyen kutatást végez. „Olyan biológiailag aktív polimer molekulákkal foglalkozom, amelyek alkalmazhatóak lehetnek innovatív hatóanyag-hordozó rendszerek, illetve szövettámaszok kiépítéséhez. Az ilyen hatóanyag-hordozó rendszerek segítségével csökkenthető az alkalmazott dózis, így a mellékhatások is, miközben növelhető a gyógyszeres terápia hatékonysága. A szövettámaszok lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy elősegítsük sejtek három dimenzióban történő növekedését, és így komplex szöveti struktúra kialakulását” – meséli.

Dávidnak az egyetemen megtetszett a szerves kémia, de nem akart nagyon szerves kémiás, szintetikus kutatási témával foglalkozni. Érdekelte a fizikai kémia és a biológia irányába mutató kémiai kutatások is, aztán jött a nagy lehetőség: bekerült a nanokémiai kutatócsoportba.

„A történelemben folyamatosan születtek olyan felfedezések, amelyek alapjaiban változtatták meg akár az emberiség életmódját vagy egy adott tudományterületet” – mondja Dávid. A nanokémia is ilyen lehetőségeket aknáz ki a gyógyításban, az életminőségünk javításában.

A fiatal kutató nagyon szeret utazni, és szabadidejében zenél, mégpedig basszusgitározik saját zenekarában. A sci-fik világa is közel áll hozzá, sőt azt mondja, öccsével gyerekkoruk óta nagy Star Wars-rajongók – a misztikummal, az Erővel felruházva, „nyilván jedik akartunk lenni”. Jó, hát jedi nem lett persze, de a nanokémia azért elég ütős választásnak bizonyul.

2020. december 8.