A zöld fesztiváloké a jövő

A környezettudatosság egyre inkább fontos a fesztiválozó fiatalok életében is. Egészen izgalmas kihívás tehát olyan szórakoztató programokat, fesztiválokat szervezni számukra, ahol a zöld vonal is kellően nagy jelentőséget kap. Ilyen projekt volt idén az igazán zöldre sikerült EFOTT, amelyet a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szervezett meg sikeresen.

Az EFOTT már évek óta szelektíven gyűjtötte és válogatta a hulladékot, de idén júliusban a MATE szakemberei segítségével szintet léptek és a körforgásos gazdálkodás keretében megszervezték a fesztiválon keletkező biológiailag bontható hulladékok szelektív gyűjtését, előkezelését, valamint közösségi komposztálását.

A fesztivál területén végül 250 m3 biológiai úton bontható hulladék gyűlt össze. Ehhez tartozik az a nagyságrendileg 130 000 db 0,5 literes pohár és körülbelül 40 000 röviditalos pohár is, amely komposztálható műanyagból, PLA-ból készült.

Mindezt a házigazda MATE szakértői speciális berendezések segítségével már a helyszínen előkezelték és aprították. A fesztivál után minden biológiai úton bontható hulladékot a MATE Hulladékgazdálkodási Tanszék gödöllői telephelyére szállítottak, ahol megkezdték a további szükséges kezelést és a 70°C-on történő komposztálást.

A 280 m3 száraz szelektív hulladékot – azaz a tiszta PET-palackokat, az alumíniumból készült italosdobozokat és a papír-hulladékot – újrafeldolgozással forgatják majd vissza az anyagkörforgásba.
Összességében tehát 530 m3 hulladék maradhat körforgásban, azaz körülbelül egy 25 méteres úszómedence térfogatának megfelelő mennyiség az, ami a MATE szakértőinek hála nem terheli a lerakókat.

Lerakásra kizárólag tisztálkodó eszközök (pl. nedves törlőkendők, papírzsebkendők), pénztárgépekből származó hőpapírok, valamint a nem beazonosítható és az erősen szennyezett anyagok kerülnek, amelyek a fesztiválon összegyűlt hulladék 5%-át teszik ki.

A biohulladék útjáról videót is készítettek, amelyet itt megtekinthettek:

A biohulladék sorsa

Szerző: Farkas Alexandra

2022. november 21.