Aszteroidát próbál eltéríteni a NASA.

Megkezdi aszteroida-eltérítő misszióját a NASA. Magyar idő szerint szerdán indítják el a Double Asteroid Redirection Test (DART) űrszondát, amelynek az lesz a feladata, hogy nekiütközzön a Dimorphos nevű, mintegy 160 méter átmérőjű aszteroidának. Az űrben rengeteg olyan űrszikla kering, amelyeket potenciális veszélyforrásként azonosítottak.

“A történelemben most először tudunk valamit tenni ez ügyben. Megtanulhatjuk, hogyan találjuk meg ezeket az objektumokat, és remélhetőleg azt is, miként térítsük el őket a Föld veszélyzónájától” – mondja Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos munkatársa.

A kilövést a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról fogják végrehajtani. Az amerikai szakértők remélik, hogy a becsapódás hatására sikerül majd megváltoztatni az aszteroida pályáját.

“Abszolút igaz, hogy ebben a pillanatban nem vagyunk tisztában a fenyegetéssel száz évvel előre. Az is igaz, hogy azoknak az objektumoknak, amelyek akkorák, hogy becsapódnak, még csak az egyharmadát vizsgáltuk meg. Az egyik feladatunk az, hogy megfigyeljük a másik kétharmadot, nagyjából a következő évtizedben.”

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor a szonda jövő ősszel ütközik majd az űrsziklába. Mintegy 24 ezer kilométer/órás sebességgel vágódik majd a Földtől akkor 10 millió kilométerre járó Dimorphos aszteroidába. A becsapódás utáni eseményeket a tudósok földi távcsövekkel fogják vizsgálni.

Forrás:Euronews

2021. december 1.