Budapesten járt az illegális vadkereskedelem ellen küzdő fotozsurnaliszta

Egy fotós a védett fajokért címmel tartott előadást Britta Jaschinski fotózsurnaliszta-természetfotós Budapesten az Uránia Filmszínházban. A nemzetközi szinten elismert fotós betekintést nyújtott a vadon élő védett állatok ellen elkövetett bűncselekményekbe, visszaélésekbe, az illegális állatkereskedelem sokszor titokban zajló folyamataiba és a túlzott emberi beavatkozás természetre gyakorolt káros hatásaiba.

Mint elhangzott, a vadon élő védett állatvilág elleni bűncselekményekről szóló tudósítások és a letaglózó, sokkoló fotósorozatok készítése a háborús újságíráshoz hasonlóan komoly kockázatokkal jár. Épp ezért Britta Jaschinski fotóriporteri projektjei során együttműködik a hatóságokkal, jótékonysági és civil szervezetekkel, és gyakran veszélyes helyzetekben, alkalmanként
rejtve, titokban dokumentálja a vadon élő állatok és a természet ellen elkövetett bűncselekményeket.

A több nívós nemzetközi fotópályázaton díjazott Britta Jaschinski több más nemzetközileg elismert fotóssal együtt megalapította a világ legjobb vizuális történetmesélőiből álló csoportot, majd elindította a Photographers Against Wildlife Crime™ globális kampányt, melynek célja a képek erejével fellépni az illegális vadkereskedelem ellen. A fotós jelenleg a The Evidence Project című, új globális vizuális kampányon dolgozik, melyben a természetbe történő túlzott emberi beavatkozásra és ennek hatásaira hívja fel a figyelmet.

Az előadást követően kerekasztal-beszélgetésre is sor került Britta Jaschinski, Dobos Emese kutató, fenntarthatósági újságíró, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézet tudományos segédmunkatársa, Dr. Balogh Annamária, a LIFE SWIPE projekt vezetője és Dr. Farkas Alexandra kutató, tudománykommunikációs szakértő részvételével. 

A beszélgetésben a szakemberek többek között arra keresték a választ, hogy hogyan lehetne hatékonyabban fellépni a védett fajok ellen elkövetett bűncselekményekkel szemben, hogy milyen esetek fordulnak elő Magyarországon és hogy egy-egy természetvédelmi projekt kapcsán milyen ereje lehet hatásos természetfotóknak és a társadalmi kommunikáció különböző formáinak.

2022. szeptember 20.