Gondoljunk ma a Földre!

Ma van a Föld Napja, amikor az éghajlatváltozásra és a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet. Az eseményhez egymilliárd ember csatlakozik.

A Föld Napja társadalmi kezdeményezésként indult 1970-ben az Egyesült Államokból, a mára világméretűvé bővült napon figyelemfelkeltő programokat rendeznek a tudatosabb környezetvédelem érdekében. A Föld Napja Alapítvány szerint több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben 192 országban, így a Föld Napja ma már a legnagyobb környezetvédelmi eseménye, amely az éghajlatváltozást akadályozná meg.

Az alapítvány arra is felhívja a figyelmet, hogy a 2015-ös év majdnem egy Celsius-fokkal volt melegebb minden eddig mértnél. 2016 első három hónapja már több mint egy fokkal volt melegebb 137 év rangsorában, és az utóbbi 17 évben volt az eddigi 16 legmelegebb év. Magyarországon 1990 óta emlékeznek meg a Föld Napjáról, e napon egyre többen takarítják az erdőket, vízpartokat, és fát ültetnek. Így a Föld Napja cselekvő ünneppé vált.

A Föld Napja rendezvényt 2014 óta kötik össze a Tudományfesztivál eseménysorozatával, amelyet hatodik alkalommal rendeznek meg a Nemzeti Múzeum kertjében, ahol izgalmaz, interaktív programokat rendeznek, próbálják felkelteni a látogatók érdeklődését a környezet, a természetvédelem és a tudományok iránt.

A Föld Napja hálózat arra hívja fel a figyelmet, hogy több mint 15 milliárd fával csökken a bolygó erdőállománya minden évben az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás és a helytelen erdőgazdálkodás miatt. Mindenkit arra biztatnak, hogy ültessen és gondozzon fát gyerekei, unokái nevében is. A Szervezet az első fát Budaörsön ülteti el ma az önkormányzat közreműködésével.

Forrás: http://infostart.hu/tudomany/2016/04/22/fold-napja

2022. április 22.