Igaz-e, hogy nem felejt az elefánt?

Az elefántok a közmondás szerint nem felejtenek. A Ma is tanultam valamit blog bejegyzése szerint ugyan az állítás így nem teljesen pontos, de valóban fejlettebb a memóriájuk, mint a legtöbb állaté.

Az elefántok ugyanis olyan dolgokat is meg tudnak jegyezni, ami nem feltétlenül szükséges a túlélésükhöz. Például felismerik csordájuk tagjait, de évtizedek eltelése után akár korábbi gondozóikat is.

Az elefántok agya a szárazföldi emlősök között a legnagyobb, ráadásul hasonlít az emberére abban, hogy agykérgük és hippokampuszuk viszonylag fejlett. A hippokampusz felel az értelmekért, és ez kódolja a tapasztalatokat is. Az elefántok így intelligens és kreatív élőlények, értik a számolás alapjait, vagy meg tudnak különböztetni tizenkét zenei hangot. Képesek együttérezni is, előfordult, hogy sérült emberekkel találkozva mellettük maradtak és hatalmas testükkel árnyékot nyújtottak nekik.

Érzelmi intelligenciájuk is fejlettebb: képesek gyászolni, visszajárni a temetkezés helyszínére. Fejlett agyuk miatt azonban szenvedhet possztraumás stressz szindrómában is.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. szeptember 6.